Racuchy ziemniaczane

Opublikowano: 14.12.2021 r., 21:07 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy ziemniaczane na talerzu
Racuchy ziemniaczane
Racuchy ziemniaczane to pomysł na posiłek inny niż codziennie. Są aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
282 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia

Przepis na racuchy ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.

Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.

Gotowe przestudź.

Do zimnych ziemniaków dodaj pokruszone drożdże.

Wymieszaj składniki do połączenia.

Masa powinna być gładka.

Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i przyprawy.

Składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich małe kotleciki.

Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat racuchów ziemniaczanych

Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Ziemniaki w połączeniu z drożdżami, mąką i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić racuchy ziemniaczane? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe powinniśmy przestudzić. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokruszone drożdże i łączmy je tłuczkiem do ziemniaków. Masa powinna być gładka. Dodajemy do niej mąkę, jajka i przyprawy. Składniki mieszamy do połączenia. Formujemy z nich małe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Racuchy można również przygotować z surowych ziemniaków, tartych.

Przepis na racuchy ziemniaczane nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C, która wpływa na naszą odporność i witaminy z grupy B, odpowiadających za nasz układ nerwowy oraz potas, który odpowiada za normalizację ciśnienia krwi.

Najlepsze racuchy ziemniaczane odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w racuchach ziemniaczanych

Lista alergenów dla racuchów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Racuchy to danie, które powinniśmy spożywać okazjonalnie, ponieważ są smażone w głębokim tłuszczu oraz mają wysoki IG.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
188.29
282.44
Białko (g)
6.47
9.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
31.85
47.78
Węglowodany przyswajalne (g)
30.28
45.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.09
6.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.99
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.10
4.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
3.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.52
35.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.06
4.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
89.35
134.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
14.67
22.00
Potas (mg)
317.10
475.66
Wapń (mg)
16.77
25.16
Fosfor (mg)
96.36
144.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.13
39.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
3.48
Cynk (mg)
1.02
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów ziemniaczanych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów ziemniaczanych

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
80 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.00