Racuchy ziemniaczane
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże świeże (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na racuchy ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
Gotowe przestudź.
Do zimnych ziemniaków dodaj pokruszone drożdże.
Wymieszaj składniki do połączenia.
Masa powinna być gładka.
Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i przyprawy.
Składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich małe kotleciki.
Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów ziemniaczanych
Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Ziemniaki w połączeniu z drożdżami, mąką i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić racuchy ziemniaczane? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe powinniśmy przestudzić. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokruszone drożdże i łączmy je tłuczkiem do ziemniaków. Masa powinna być gładka. Dodajemy do niej mąkę, jajka i przyprawy. Składniki mieszamy do połączenia. Formujemy z nich małe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Racuchy można również przygotować z surowych ziemniaków, tartych.
Przepis na racuchy ziemniaczane nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C, która wpływa na naszą odporność i witaminy z grupy B, odpowiadających za nasz układ nerwowy oraz potas, który odpowiada za normalizację ciśnienia krwi.
Najlepsze racuchy ziemniaczane odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w racuchach ziemniaczanych
Lista alergenów dla racuchów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów ziemniaczanych
Racuchy to danie, które powinniśmy spożywać okazjonalnie, ponieważ są smażone w głębokim tłuszczu oraz mają wysoki IG.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.