Racuchy z twarogiem
- Ser twarogowy chudy (200 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/2 szklanki (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (75 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (100 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na racuchy z twarogiem krok po kroku
Do miski wbij jajka i ubij je na małych obrotach z cukrem waniliowym.
Małymi partami dodawaj do jajek twaróg, cały czas ubijając.
Dodaj do masy mleko i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do placuszków przesiej mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z twarogiem
Racuchy z twarogiem to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich potraw. W tym wydaniu racuszki są pyszne, delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi daniami. Racuszki będą też świetną opcją na śniadanie dla dzieci.
Przepis na racuchy z twarogiem jest bardzo prosty i pozwala przygotować niezwykle szybki, ale sycący i efektowny posiłek. W dodatku całość, w odróżnieniu od tradycyjnych racuchów, ma dużo niższy indeks glikemiczny. To zasługa tajnego składnika, którego, choć w placuszkach nie widać, to zdecydowanie go czuć. Jest nim twaróg, który dostarcza temu daniu naprawdę sporo białka. Dzięki temu placuszki są nieco zdrowsze i bardziej odżywcze. To również wspaniała opcja dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej. W dodatku w tej wersji całość ma również więcej błonnika, to ze względu na wymieszanie tradycyjnej mąki z wersją pełnoziarnistą, która reguluje pracę układu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na stan jelit.
Jeśli zastanawiasz jak zrobić racuchy z twarogiem, które będą nieskomplikowane, ale na pewno się udadzą, to ten przepis sprawdzi się wspaniale. Całość jest bardzo sycąca ze względu na wysoki udział białka i błonnika. Robi się je z serem, a najlepiej wybrać do tego celu chudy twaróg. Dobrze sprawdzi się ten sernikowy, który jest niezwykle drobny i fantastycznie łączy się z pozostałymi składnikami. Do racuszków można również dodać odrobinę budyniu, który nada im nieco więcej smaku, jednak wystarczy sam cukier z dodatkiem wanilii.
To naprawdę szybkie i łatwe danie. Do jego przygotowania przyda się jednak mikser, dzięki któremu można ubić składniki tak, że stworzą puszystą pianę. To niezwykle ważne, bo to właśnie dzięki temu sposobowi racuszki są tak delikatne i miękkie. Ten prosty przepis sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących osób, które szukają sprawdzonego sposobu na pyszne placki śniadaniowe. To dobre rozwiązanie nawet dla osób na diecie, gdyż są niezwykle wartościowe, a przy okazji sycą na długo.
Alergeny w racuchach z twarogiem
Lista alergenów dla racuchów z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów z twarogiem
To zdrowa opcja, którą najlepiej zjadać z dodatkiem świeżych owoców.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.