Przepis na racuchy z suchych drożdży krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mąkę przesiej przez sito.

Wymieszaj mąkę, drożdże suche, cukier i mleko.

Mleko powinno być delikatnie ciepłe.

Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

racuchy z cukrem pudrem
Racuchy z suchych drożdży
Koszt przygotowania dania
6.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy z suchych drożdży - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z suchych drożdży

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z suchych drożdży w postaci proszku. W smaku i konsystencji niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych są tak samo pyszne jak one.

Racuchy z drożdży instant sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z suchych drożdży?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Przydadzą się jeszcze drożdże, w naszym przypadku będą to drożdże instant.

I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z suchych drożdży nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze racuchów z suchych drożdży

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
249.85 kcal
249.85 kcal
Białko
10.30 g
10.30 g

Węglowodany w racuchach z suchych drożdży

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.53 g
40.53 g
Węglowodany przyswajalne
40.20 g
40.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.26 g
5.26 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
2.02 g
Tłuszcze nienasycone
3.25 g
3.25 g

Witaminy w przepisie na racuchy z suchych drożdży

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.63 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.78 mg
3.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
107.49 µg (mcg)
107.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z suchych drożdży

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
33.46 mg
33.46 mg
Potas
142.37 mg
142.37 mg
Wapń
56.27 mg
56.27 mg
Fosfor
127.78 mg
127.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.73 mg
23.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.01 mg
3.01 mg
Cynk
0.93 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z suchych drożdży 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z suchych drożdży

Lista alergenów dla racuchów z suchych drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania racuchów z suchych drożdży

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
10 g
1 łyżka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na racuchy z suchych drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób