Przepis na racuchy z serka homogenizowanego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj do miski jajka i serki.

Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.

Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Często zadawane pytania

Racuchy z serka homogenizowanego podane na talerzu.
racuchy z serka homogenizowanego
Koszt przygotowania dania
2.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
84

Racuchy z serka homogenizowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z serka homogenizowanego

Racuchy z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na pyszne i łatwe śniadanie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Przepis na racuchy z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na łatwe danie, który sprawdzi się na drugie śniadanie, ale również lekki obiad, również dla dzieci. Miło rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują same lub posypane cukrem pudrem. W opcji bardziej rozbudowanego posiłku można je podać z gęstym, wysokobiałkowym jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami. W takiej opcji niestraszne są nawet osobom z cukrzycom i insulinoopornością. Są niezwykle sycące, dlatego wystarczy kilka sztuk, by zaspokoić głód na kilka godzin.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serka homogenizowanego, by były pyszne i puszyste, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie dla osób, które kochają słodkie domowe placuszki. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. . Są proste w przygotowaniu, a pomimo braku drożdży niezwykle delikatne i miękkie. Stanowią danie, które osłodzi każdy poranek. Najlepiej smakują w połączeniu ze świeżymi owocami, a także odrobiną naturalnego jogurtu i cynamonu. Ta potrawa jest idealna nie tylko dla najmłodszych. Dzięki temu całość nie jest zbyt przytłaczająca, a także nie ma złego posmaku, który mógłby zniechęcać do ich jedzenia. Ten przepis w sposób łatwy i smaczny łączy zdrową kuchnię ze słodkościami. Bazą tego przepisu są oczywiście serki homogenizowane. Najlepiej sprawdzają się takie w wersji waniliowej, które sprawiają, że placuszki są delikatne i słodkawe. Jednak można zamieniać je również na inne smaki. Dobrym wyborem będzie też serek truskawkowy, który oprócz słodyczy, doda tej potrawie również ciekawego różowego koloru, co na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór przez najmłodszych domowników. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, ze względu na udział serków, dlatego nie mają bardzo wysokiego indeksu glikemicznego. Warto do ich przygotowania użyć serków z jak najmniejszą ilością cukru prostego, którego nadmiar negatywnie wpływa na cały organizm i może działać prozapalnie.

Wartości odżywcze racuchów z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serka homogenizowanego 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla racuchów z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na racuchy z serka homogenizowanego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • serek homogenizowany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania racuchów z serka homogenizowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Jak oceniasz przepis na racuchy z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób