Racuchy z serem i jabłkami

Opublikowano: 11.05.2022 r., 12:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
racuchy z serem i jabłkami
Racuchy z serem i jabłkami
Poznaj przepis na pyszne, puszyste racuchy z serem i jabłkami.
Przygotowanie 30 min
314 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Mąka pszenna typ 500 4 łyżki (40 g)
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska, miska

Przepis na racuchy z serem i jabłkami krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

W misce umieść twaróg, dodaj żółtka i ksylitol. Dokładnie rozgnieć widelcem lub praską.

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce, najlepiej ze skórką. Dodaj do twarogu i wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowe i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, najlepiej beztłuszczową, opcjonalnie z odrobiną masła.

Smaż obustronnie na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na racuchy z serem i jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat racuchów z serem i jabłkami

Racuchy z serem i jabłkami to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację. Klasyczne racuchy z jabłkami i cynamonem to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Dzięki małym modyfikacjom i dodaniu sporej ilości twarogu do racuchów, w naszej wersji dostarczają one zdecydowanie więcej białka, przez co są również bardziej sycące. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, cynamonowy, słodko kwaśny smak. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz zdrowe i dobre również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serem i jabłkami koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ich zdecydowaną zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z twarogiem i jabłkiem potrzebne Ci będą świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon. Najlepiej wybrać twaróg chudy lub półtłusty, który w porównaniu do tego pełnotłustego mają mniejszą kaloryczność i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej słodkiego smaku, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu racuchy będą zdrowsze, mniej kaloryczne i będą miały niższy indeks glikemiczny. Przepis na racuchy z serem i jabłkami jest banalnie prosty — w pierwszej kolejności należy wymieszać twaróg z żółtkami i ksylitolem/erytrytolem, dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, mąkę oraz ubitą pianę z białek. Na koniec wystarczy dodać obustronnie smażyć placuszki na maśle lub oleju, a najlepiej na beztłuszczowej patelni. Przepis na racuchy z twarogiem i jabłkami i to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Alergeny w racuchach z serem i jabłkami

Lista alergenów dla racuchów z serem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze racuchów z serem i jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru racuchy mają niższy indeks glikemiczny i mniejszą kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
118.83
314.89
Białko (g)
8.33
22.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
12.81
33.95
Węglowodany przyswajalne (g)
12.15
32.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
4.17
11.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
4.63
Cholesterol (mg)
99.89
264.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
55.08
145.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.88
142.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.56
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
1.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.36
69.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.42
30.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
156.53
414.80
Potas (mg)
140.11
371.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.63
163.33
Fosfor (mg)
141.43
374.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.70
25.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.29
Cynk (mg)
0.55
1.47
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serem i jabłkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z serem i jabłkami

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Koszt składników
35.60