Przepis na racuchy z serem i jabłkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska, miska

Oddziel żółtka od białek.

W misce umieść twaróg, dodaj żółtka i ksylitol. Dokładnie rozgnieć widelcem lub praską.

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce, najlepiej ze skórką. Dodaj do twarogu i wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowe i delikatnie wymieszaj łyżką.

Wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, najlepiej beztłuszczową, opcjonalnie z odrobiną masła.

Smaż obustronnie na złocisty kolor.

Często zadawane pytania

racuchy z serem i jabłkami
racuchy z serem i jabłkami
Koszt przygotowania dania
8.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Racuchy z serem i jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z serem i jabłkami

Racuchy z serem i jabłkami to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację. Klasyczne racuchy z jabłkami i cynamonem to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Dzięki małym modyfikacjom i dodaniu sporej ilości twarogu do racuchów, w naszej wersji dostarczają one zdecydowanie więcej białka, przez co są również bardziej sycące. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, cynamonowy, słodko kwaśny smak. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz zdrowe i dobre również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serem i jabłkami koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ich zdecydowaną zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z twarogiem i jabłkiem potrzebne Ci będą świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon. Najlepiej wybrać twaróg chudy lub półtłusty, który w porównaniu do tego pełnotłustego mają mniejszą kaloryczność i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej słodkiego smaku, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu racuchy będą zdrowsze, mniej kaloryczne i będą miały niższy indeks glikemiczny. Przepis na racuchy z serem i jabłkami jest banalnie prosty — w pierwszej kolejności należy wymieszać twaróg z żółtkami i ksylitolem/erytrytolem, dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, mąkę oraz ubitą pianę z białek. Na koniec wystarczy dodać obustronnie smażyć placuszki na maśle lub oleju, a najlepiej na beztłuszczowej patelni. Przepis na racuchy z twarogiem i jabłkami i to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Wartości odżywcze racuchów z serem i jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
118.83 kcal
314.89 kcal
Białko
8.33 g
22.06 g

Węglowodany w racuchach z serem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
12.81 g
33.95 g
Węglowodany przyswajalne
12.15 g
32.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
1.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
4.17 g
11.04 g
Tłuszcze nasycone
2.42 g
6.42 g
Tłuszcze nienasycone
1.75 g
4.63 g
Cholesterol
99.89 mg
264.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z serem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
55.08 µg (mcg)
145.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
53.88 µg (mcg)
142.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.56 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.48 mg
1.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
26.36 µg (mcg)
69.86 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
11.42 µg (mcg)
30.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z serem i jabłkami

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
156.53 mg
414.80 mg
Potas
140.11 mg
371.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
61.63 mg
163.33 mg
Fosfor
141.43 mg
374.78 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
9.70 mg
25.71 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.29 mg
Cynk
0.55 mg
1.47 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serem i jabłkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z serem i jabłkami

Lista alergenów dla racuchów z serem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania racuchów z serem i jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na racuchy z serem i jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób