Racuchy z serem i jabłkami
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
Przepis na racuchy z serem i jabłkami krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
W misce umieść twaróg, dodaj żółtka i ksylitol. Dokładnie rozgnieć widelcem lub praską.
Jabłko umyj i zetrzyj na tarce, najlepiej ze skórką. Dodaj do twarogu i wymieszaj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowe i delikatnie wymieszaj łyżką.
Wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, najlepiej beztłuszczową, opcjonalnie z odrobiną masła.
Smaż obustronnie na złocisty kolor.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z serem i jabłkami
Racuchy z serem i jabłkami to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację. Klasyczne racuchy z jabłkami i cynamonem to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Dzięki małym modyfikacjom i dodaniu sporej ilości twarogu do racuchów, w naszej wersji dostarczają one zdecydowanie więcej białka, przez co są również bardziej sycące. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, cynamonowy, słodko kwaśny smak. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz zdrowe i dobre również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serem i jabłkami koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Ich zdecydowaną zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z twarogiem i jabłkiem potrzebne Ci będą świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, twaróg, proszek do pieczenia oraz cynamon. Najlepiej wybrać twaróg chudy lub półtłusty, który w porównaniu do tego pełnotłustego mają mniejszą kaloryczność i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej słodkiego smaku, zamiast cukru dodaj ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu racuchy będą zdrowsze, mniej kaloryczne i będą miały niższy indeks glikemiczny. Przepis na racuchy z serem i jabłkami jest banalnie prosty — w pierwszej kolejności należy wymieszać twaróg z żółtkami i ksylitolem/erytrytolem, dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, mąkę oraz ubitą pianę z białek. Na koniec wystarczy dodać obustronnie smażyć placuszki na maśle lub oleju, a najlepiej na beztłuszczowej patelni. Przepis na racuchy z twarogiem i jabłkami i to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane placuszki świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.
Alergeny w racuchach z serem i jabłkami
Lista alergenów dla racuchów z serem i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze racuchów z serem i jabłkami
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru racuchy mają niższy indeks glikemiczny i mniejszą kaloryczność.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.