Racuchy z serem

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z serem i malinami
Racuchy z serem
Racuchy z serem są proste i szybkie do przygotowania. Można je podać z różnymi dodatkami, np. miodem, malinami i śmietaną. Sprawdź, jak zrobić racuchy z serem!
Przygotowanie 30 min
320 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
  • Cukier - 2 łyżki (24 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2/3 szklanki (105 g)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, patelnia

Przepis na racuchy z serem krok po kroku

Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca.

Do miski wbij jajka i dodaj twaróg, sól, śmietanę, cukier, sodę, proszek, mąkę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie nałóż niewielkie porcje masy i na małym ogniu smaż racuchy do przyrumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów z serem

Racuchy to drożdżowe placki smażone na patelni, ale na placki twarogowe też często mówi się w ten sposób. Racuchy z serem są szybkie i proste do przygotowania. Nadają się zarówno na śniadanie, kolację, jak i na podwieczorek. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też i dorośli. Można je jeść z różnymi dodatkami, dzięki czemu za każdy razem mogą smakować inaczej.

Jak zrobić racuchy z serem? Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a gdy jest za gęste, dodaj jeszcze jedno jajko. Potem można już smażyć te pyszne placki. Nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu, aby je usmażyć.

Ten przepis na racuchy z serem możesz dowolnie modyfikować. Tradycyjne racuchy przygotowuje się z dodatkiem owoców, przede wszystkim jabłek, ale mogą być też śliwki. Te placki z serem białym możesz zrobić z rodzynkami i daktylami.

Olej rzepakowy możesz wymienić na olej kokosowy lub masło klarowane, a śmietanę na jogurt naturalny, maślankę lub mleko. Te racuchy można przygotować z mąki orkiszowej. Cukier wanilinowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii, a biały cukier możesz zamienić np. na cukier brzozowy (ksylitol) lub trzcinowy.

Placuszki zazwyczaj wystarczy smażyć ok. 3 min z jednej strony. Pieczone racuchy z twarogiem są rzadziej spotykane, ale jeśli chcesz, możesz je upiec. Przygotowaną masę wystarczy rozdzielić na porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Racuchy powinny się piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.

Racuchy z twarogu można podać z cukrem pudrem lub ze śmietaną i owocami, ale dobre będą też z miodem lub syropem daktylowym, klonowy albo malinowym. Jeżeli chcesz przygotować te placuszki na słono, to nie dodawaj do nich cukru, cukru wanilinowego ani ekstraktu z wanilii.

Możesz też przygotować te racuchy z drożdżami. Wtedy należy zacząć od przygotowania rozczyny. Świeże drożdże należy połączyć z mąką, cukrem i wodą. Gdy po 5-10 min rozczyn będzie gotowy, można dodać do nich mąkę, mleko, cukier, rozpuszczone masło, jajko oraz twaróg. Po godzinie, gdy masa urośnie, można smażyć racuchy.

Alergeny w racuchach z serem

Lista alergenów dla racuchów z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze racuchów z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
237.39
320.47
Białko (g)
8.60
11.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
21.57
29.12
Węglowodany przyswajalne (g)
21.24
28.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.76
17.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.84
6.53
Tłuszcze nienasycone (g)
7.92
10.69
Cholesterol (mg)
87.87
118.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
334.39
451.43
Potas (mg)
145.86
196.91
Wapń (mg)
78.89
106.50
Żelazo (mg)
1.77
2.39
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z serem

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
2/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
26.10