Racuchy z serem
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2/3 szklanki (105 g)
- Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na racuchy z serem krok po kroku
Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca.
Do miski wbij jajka i dodaj twaróg, sól, śmietanę, cukier, sodę, proszek, mąkę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie nałóż niewielkie porcje masy i na małym ogniu smaż racuchy do przyrumienienia z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z serem
Racuchy to drożdżowe placki smażone na patelni, ale na placki twarogowe też często mówi się w ten sposób. Racuchy z serem są szybkie i proste do przygotowania. Nadają się zarówno na śniadanie, kolację, jak i na podwieczorek. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też i dorośli. Można je jeść z różnymi dodatkami, dzięki czemu za każdy razem mogą smakować inaczej.
Jak zrobić racuchy z serem? Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, a gdy jest za gęste, dodaj jeszcze jedno jajko. Potem można już smażyć te pyszne placki. Nie potrzebujesz dużej ilości tłuszczu, aby je usmażyć.
Ten przepis na racuchy z serem możesz dowolnie modyfikować. Tradycyjne racuchy przygotowuje się z dodatkiem owoców, przede wszystkim jabłek, ale mogą być też śliwki. Te placki z serem białym możesz zrobić z rodzynkami i daktylami.
Olej rzepakowy możesz wymienić na olej kokosowy lub masło klarowane, a śmietanę na jogurt naturalny, maślankę lub mleko. Te racuchy można przygotować z mąki orkiszowej. Cukier wanilinowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii, a biały cukier możesz zamienić np. na cukier brzozowy (ksylitol) lub trzcinowy.
Placuszki zazwyczaj wystarczy smażyć ok. 3 min z jednej strony. Pieczone racuchy z twarogiem są rzadziej spotykane, ale jeśli chcesz, możesz je upiec. Przygotowaną masę wystarczy rozdzielić na porcje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Racuchy powinny się piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
Racuchy z twarogu można podać z cukrem pudrem lub ze śmietaną i owocami, ale dobre będą też z miodem lub syropem daktylowym, klonowy albo malinowym. Jeżeli chcesz przygotować te placuszki na słono, to nie dodawaj do nich cukru, cukru wanilinowego ani ekstraktu z wanilii.
Możesz też przygotować te racuchy z drożdżami. Wtedy należy zacząć od przygotowania rozczyny. Świeże drożdże należy połączyć z mąką, cukrem i wodą. Gdy po 5-10 min rozczyn będzie gotowy, można dodać do nich mąkę, mleko, cukier, rozpuszczone masło, jajko oraz twaróg. Po godzinie, gdy masa urośnie, można smażyć racuchy.
Alergeny w racuchach z serem
Lista alergenów dla racuchów z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze racuchów z serem
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.