Przepis na racuchy z proszkiem do pieczenia krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mąkę przesiej przez sitko.

Dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i mleko. Mleko powinno być delikatnie podgrzane.

Cała masa powinna mieć jednolitą, dość gęstą konsystencję.

Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

Często zadawane pytania

racuchy
Racuchy z proszkiem do pieczenia
Koszt przygotowania dania
4.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy z proszkiem do pieczenia - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z proszkiem do pieczenia

Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub z jabłkowym nadzieniem sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z proszkiem do pieczenia. W smaku i konsystencji niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych są tak samo pyszne jak one.

Racuchy z drożdży instant sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z proszkiem do pieczenia?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia.

I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z proszkiem do pieczenia nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze racuchów z proszkiem do pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
259.78 kcal
259.78 kcal
Białko
10.30 g
10.30 g

Węglowodany w racuchach z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
44.14 g
44.14 g
Węglowodany przyswajalne
44.12 g
44.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.79 g
4.79 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
1.94 g
Tłuszcze nienasycone
2.85 g
2.85 g

Witaminy w przepisie na racuchy z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.64 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
87.14 µg (mcg)
87.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z proszkiem do pieczenia

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
30.54 mg
30.54 mg
Potas
241.18 mg
241.18 mg
Wapń
99.45 mg
99.45 mg
Fosfor
195.85 mg
195.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.79 mg
24.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.35 mg
3.35 mg
Cynk
0.86 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z proszkiem do pieczenia 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z proszkiem do pieczenia

Lista alergenów dla racuchów z proszkiem do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z proszkiem do pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na racuchy z proszkiem do pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób