Przepis na racuchy z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, ściereczka

Mąkę przesiej do miski.

Do mąki dodaj drożdże, sól, cukier, łyżeczkę cukru wanilinowego, jajko oraz olej i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę przykryj ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po godzinie jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone jabłka dodaj do masy i dokładnie ją wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszkę nakładaj po łyżce ciasto na racuchy w dość dużych odstępach od siebie.

Racuchy piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 15 minut.

Często zadawane pytania

Racuchy z piekarnika posypane cukrem pudrem podane na ozdobnym talerzyku.
Racuchy z piekarnika
Koszt przygotowania dania
5.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Racuchy z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z piekarnika

Racuchy z jabłkami z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Pieczone racuchy zawierają mniej tłuszczu niż tradycyjnie przygotowywane placuszki smażone na oleju. Racuchy z jabłkami stanowią doskonałą propozycję na śniadanie podane na słodko. Możemy podać je z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych czy posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić te dobre placuszki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąkę pszenną, drożdże, cukier, jajko, olej rzepakowy, mleko spożywcze, jabłka, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.

Jak zrobić racuchy z piekarnika? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj drożdże, sól, cukier, łyżeczkę cukru wanilinowego, jajko oraz olej i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykryj ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Pokrojone jabłka dodaj do masy i dokładnie ją wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj po łyżce ciasto na racuchy w dość dużych odstępach od siebie. Ile czasu piec smaczne racuchy z jabłkami? Racuchy piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 15 minut.

Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.

Podsumowując sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami będzie doskonałym wyborem na smaczny deser lub podwieczorek, który możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbaty czy kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Wartości odżywcze racuchów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
176.04 kcal
352.07 kcal
Białko
5.91 g
11.81 g

Węglowodany w racuchach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
28.36 g
56.71 g
Węglowodany przyswajalne
27.27 g
54.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
2.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.38 g
8.76 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
2.60 g
Tłuszcze nienasycone
3.08 g
6.16 g
Cholesterol
21.35 mg
42.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.20 mg
4.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
60.99 µg (mcg)
121.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
18.66 mg
37.31 mg
Potas
125.61 mg
251.23 mg
Wapń
40.78 mg
81.56 mg
Fosfor
78.23 mg
156.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.98 mg
31.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
3.48 mg
Cynk
0.54 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z piekarnika 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z piekarnika

Lista alergenów dla racuchów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania racuchów z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jabłko
400 g
4 małe sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na racuchy z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.0% osób