Przepis na racuchy z piekarnika krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 300 g
- Drożdże suche 7 g
- Cukier 10 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 30 ml
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Jabłko 400 g 4 małe sztuki
Mąkę przesiej do miski.
Do mąki dodaj drożdże, sól, cukier, łyżeczkę cukru wanilinowego, jajko oraz olej i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę przykryj ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po godzinie jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka dodaj do masy i dokładnie ją wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na blaszkę nakładaj po łyżce ciasto na racuchy w dość dużych odstępach od siebie.
Racuchy piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 15 minut.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy

(liczba kalorii)
Racuchy z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o racuchach z piekarnika
Racuchy z jabłkami z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny deser lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Pieczone racuchy zawierają mniej tłuszczu niż tradycyjnie przygotowywane placuszki smażone na oleju. Racuchy z jabłkami stanowią doskonałą propozycję na śniadanie podane na słodko. Możemy podać je z dodatkiem dżemu, owoców sezonowych czy posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy z piekarnika jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby zrobić te dobre placuszki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąkę pszenną, drożdże, cukier, jajko, olej rzepakowy, mleko spożywcze, jabłka, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
Jak zrobić racuchy z piekarnika? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj drożdże, sól, cukier, łyżeczkę cukru wanilinowego, jajko oraz olej i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj ciepłe mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykryj ścierką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Pokrojone jabłka dodaj do masy i dokładnie ją wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj po łyżce ciasto na racuchy w dość dużych odstępach od siebie. Ile czasu piec smaczne racuchy z jabłkami? Racuchy piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 15 minut.
Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podaż w odpowiednich ilościach jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności – witamina ta odpowiada za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
Podsumowując sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami będzie doskonałym wyborem na smaczny deser lub podwieczorek, który możemy podać dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jabłkami doskonale smakują z dodatkiem herbaty czy kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Wartości odżywcze racuchów z piekarnika
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w racuchach z piekarnika
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na racuchy z piekarnika
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy z piekarnika
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach z piekarnika
Lista alergenów dla racuchów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%