Racuchy z jabłkiem na jogurcie

Opublikowano: 18.09.2022 r., 7:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
Szybkie i pyszne racuchy z jabłkiem na jogurcie są puszyste. To dobry i łatwy pomysł na jesienne placuszki. Sprawdź jak zrobić racuchy z jabłkiem na jogurcie.
Przygotowanie 30 min
227 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (45 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie krok po kroku

Rozpuść i ostudź masło.

Jogurt oraz jajka w temperaturze pokojowej krótko zmiksuj wraz z rozpuszczonym masłem.

Wsyp cukier, pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli, ponownie zmiksuj.

Wsyp mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej (najlepiej przesiej przez sitko). Zmiksuj do połączenia składników.

Obrane i umyte jabłka pokrój w nie za dużą kostkę i wsyp do masy, wymieszaj łyżką.

Rozgrzej patelnię i na gorącą nakładaj po łyżce masy. Smaż do ścięcia, przewróć na drugą stronę.

Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem na jogurcie

Szybkie i pyszne racuchy z jabłkiem na jogurcie są puszyste. To dobry i łatwy pomysł na jesienne placuszki. Sprawdź jak zrobić racuchy z jabłkiem na jogurcie. Placuszki z jabłkiem i cynamonem na jogurcie greckim świetnie sprawdzą się jako dobra słodycz dla dzieci. Robi się je szybko i są bardzo łatwe, bo nie są na drożdżach. Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie jest odpowiednim pomysłem na zabranie ich ze sobą na drugie śniadanie do pracy, na studia czy do szkoły. Są dobre, zwłaszcza gdy posypiesz je cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkiem na jogurcie to pyszne placuszki, które składają się z najbardziej podstawowych składników. Możesz je jeść na ciepło i na zimno. To ekspresowa wersja, ponieważ są na jogurcie greckim i nie używa się tutaj drożdży. Jak zrobisz racuchy z jabłkiem na jogurcie, podawaj je z cukrem pudrem. Jeżeli jabłka, których używasz, są słodkie, nie musisz dodawać cukru. Gdy go pominiesz, przepis nada się dla najmłodszych. Dodatkowo warto zmienić mąką pszenną wysokooczyszczoną na mąkę z wyższym typem (by zwiększyć ilość błonnika, witamin oraz minerałów w potrawie).

Racuchy z jabłkiem na jogurcie to zawsze pyszny pomysł na coś słodkiego, co jest łatwe i szybkie do zrobienia. Niezwykle mięciutkie i idealnie słodkie. Jak zrobić racuchy z jabłkiem na jogurcie? Konieczne jest, by jajka z jogurtem greckim były w temperaturze pokojowej. Wyjmij te produkty z lodówki na minimum dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania przepisu na racuchy z jabłkiem na jogurcie. Na początku roztop masło, ponieważ musi ostygnąć. Zmiksuj jajka, masło i jogurt, dodaj cynamon, cukier i sól, połącz mikserem. Mąkę dobrze byłoby przesiać wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wszystko należy bardzo krótko miksować, jedynie do połączenia się składników. Zabierz się za jabłka. Je należy obrać i umyć. Jabłka będą dobre, jak pokroisz je w kostkę. Najlepiej, by kawałki nie były zbyt duże. Następnie wymieszaj jabłka z masą (łyżką). Smaż placuszki na patelni (jedna solidna łyżka to jeden racuszek). Jeżeli Twoja patelnia nie jest odpowiednia do smażenia bez tłuszczu, rozgrzej na niej wcześniej olej lub masło. Patelnia z niezniszczoną powłoką nie wymaga używania tłuszczu. Jak placek się zetnie, możesz go przekręcić na drugą stronę. Smaż racuchy z jabłkiem na jogurcie na nie za dużej mocy palnika, by ich nie spalić. Warto przykryć placuszki przykrywką.

*Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie dobrze sprawdzi się z aromatem pomarańczowym, waniliowym lub cytrynowym zamiast cynamonu.

Alergeny w racuchach z jabłkiem na jogurcie

Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem na jogurcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na racuchy z jabłkiem na jogurcie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem na jogurcie

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest pełnowartościowy — zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. Dodatek cynamonu dostarczy przeciwutleniaczy. Jogurt grecki jest bogatym źródłem białka, a także tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
169.47
227.09
Białko (g)
5.81
7.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
24.64
33.02
Węglowodany przyswajalne (g)
23.75
31.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
5.39
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
3.27
4.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
2.83
Cholesterol (mg)
58.84
78.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina A (µg (mcg))
59.90
80.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.05
77.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.22
Ryboflawina (mg)
0.20
0.27
Niacyna (mg)
1.08
1.44
Foliany (µg (mcg))
30.51
40.88
Beta karoten (µg (mcg))
16.94
22.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
30.25
40.54
Potas (mg)
104.14
139.54
Wapń (mg)
38.52
51.61
Fosfor (mg)
77.24
103.50
Magnez (mg)
11.41
15.29
Żelazo (mg)
1.12
1.50
Cynk (mg)
0.45
0.61
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkiem na jogurcie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jabłkiem na jogurcie

Koszt składników
24.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
24.70