Racuchy z jabłkiem na jogurcie
- Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (45 g)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Jabłko (300 g)
- Masło (30 g)
Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie krok po kroku
Rozpuść i ostudź masło.
Jogurt oraz jajka w temperaturze pokojowej krótko zmiksuj wraz z rozpuszczonym masłem.
Wsyp cukier, pół łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli, ponownie zmiksuj.
Wsyp mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej (najlepiej przesiej przez sitko). Zmiksuj do połączenia składników.
Obrane i umyte jabłka pokrój w nie za dużą kostkę i wsyp do masy, wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię i na gorącą nakładaj po łyżce masy. Smaż do ścięcia, przewróć na drugą stronę.
Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem na jogurcie
Szybkie i pyszne racuchy z jabłkiem na jogurcie są puszyste. To dobry i łatwy pomysł na jesienne placuszki. Sprawdź jak zrobić racuchy z jabłkiem na jogurcie. Placuszki z jabłkiem i cynamonem na jogurcie greckim świetnie sprawdzą się jako dobra słodycz dla dzieci. Robi się je szybko i są bardzo łatwe, bo nie są na drożdżach. Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie jest odpowiednim pomysłem na zabranie ich ze sobą na drugie śniadanie do pracy, na studia czy do szkoły. Są dobre, zwłaszcza gdy posypiesz je cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkiem na jogurcie to pyszne placuszki, które składają się z najbardziej podstawowych składników. Możesz je jeść na ciepło i na zimno. To ekspresowa wersja, ponieważ są na jogurcie greckim i nie używa się tutaj drożdży. Jak zrobisz racuchy z jabłkiem na jogurcie, podawaj je z cukrem pudrem. Jeżeli jabłka, których używasz, są słodkie, nie musisz dodawać cukru. Gdy go pominiesz, przepis nada się dla najmłodszych. Dodatkowo warto zmienić mąką pszenną wysokooczyszczoną na mąkę z wyższym typem (by zwiększyć ilość błonnika, witamin oraz minerałów w potrawie).
Racuchy z jabłkiem na jogurcie to zawsze pyszny pomysł na coś słodkiego, co jest łatwe i szybkie do zrobienia. Niezwykle mięciutkie i idealnie słodkie. Jak zrobić racuchy z jabłkiem na jogurcie? Konieczne jest, by jajka z jogurtem greckim były w temperaturze pokojowej. Wyjmij te produkty z lodówki na minimum dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania przepisu na racuchy z jabłkiem na jogurcie. Na początku roztop masło, ponieważ musi ostygnąć. Zmiksuj jajka, masło i jogurt, dodaj cynamon, cukier i sól, połącz mikserem. Mąkę dobrze byłoby przesiać wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wszystko należy bardzo krótko miksować, jedynie do połączenia się składników. Zabierz się za jabłka. Je należy obrać i umyć. Jabłka będą dobre, jak pokroisz je w kostkę. Najlepiej, by kawałki nie były zbyt duże. Następnie wymieszaj jabłka z masą (łyżką). Smaż placuszki na patelni (jedna solidna łyżka to jeden racuszek). Jeżeli Twoja patelnia nie jest odpowiednia do smażenia bez tłuszczu, rozgrzej na niej wcześniej olej lub masło. Patelnia z niezniszczoną powłoką nie wymaga używania tłuszczu. Jak placek się zetnie, możesz go przekręcić na drugą stronę. Smaż racuchy z jabłkiem na jogurcie na nie za dużej mocy palnika, by ich nie spalić. Warto przykryć placuszki przykrywką.
*Przepis na racuchy z jabłkiem na jogurcie dobrze sprawdzi się z aromatem pomarańczowym, waniliowym lub cytrynowym zamiast cynamonu.
Alergeny w racuchach z jabłkiem na jogurcie
Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem na jogurcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na racuchy z jabłkiem na jogurcie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem na jogurcie
Przepis jest pełnowartościowy — zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. Dodatek cynamonu dostarczy przeciwutleniaczy. Jogurt grecki jest bogatym źródłem białka, a także tłuszczu.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Witaminy
(134g)
Składniki mineralne
(134g)
-
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
jabłko,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.