Racuchy z jabłkiem fit
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - Pół szklanki (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko - 1/2 sztuki (70 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Erytrytol - 1 łyżka (10 g)
- Maliny (100 g)
- Mleko 1,5% - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na racuchy z jabłkiem fit krok po kroku
Białka jajka oddziel od żółtek.
W misce wymieszaj mąkę, żółtko, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
Jabłka pokrój w cienkie plastry i dodaj do miski.
Białka ubij na sztywną pianę.
Ubite białka dodaj do pozostałych składników i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z funkcją smażenia beztłuszczowego.
Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.
Smaż dwustronnie do zarumienienia.
Podawaj z owocami, posypane cynamonem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem fit
Racuchy z jabłkiem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Obecne podczas dzieciństwa większości z nas, kojarzą się z tradycyjną, domową, babciną kuchnią i beztroskim czasem. Na pewno nie raz chciałoby wrócić się do tych smaków, jednak nie ma co się oszukiwać że racuchy to zdrowy, niskokaloryczny element diety i mogą się w niej pojawiać bez ograniczeń. Dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkiem fit. Dietetyczne, zdrowe racuszki, równie smaczne i delikatne w smaku stanowią mniej kaloryczną i bardziej odżywczą wersję, która na stałe może zagościć w Waszych kuchniach.
Aby przygotować placki z jabłkiem fit potrzebujemy jabłek, mąki, jajek, mleka oraz substancji spulchniającej - drożdży, sodu lub proszku do pieczenia. Najbardziej czasochłonne są racuchy na drożdżach, dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu lepiej skorzystać z pozostałych opcji. Wybierając mleko najlepiej zdecydować się na to, o jak najmniejszej zawartości tłuszczu, a tym samym najmniej kaloryczne. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj mąki - tradycyjna, biała, pszenna mąka nie jest wskazana, lepiej zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą, owsianą, orkiszową. Tradycyjnie używany cukier lub cukier puder nie powinien być obecny podczas przygotowania dietetycznych racuszków - lepiej zastąpić go słodzikiem na przykład ksylitolem, erytrytolem. Bardzo ważną modyfikacją w przepisie na racuchy z jabłkiem jest również sposób obróbki termicznej. Tradycyjnie są one smażone na dużej ilości tłuszczu, który wchłaniają przez co znacząco zwiększają swoją kaloryczność. Dlatego, aby przygotować fit placki potrzebujemy patelni z możliwością beztłuszczowego smażenia lub przygotować racuchy pieczone w piekarniku. Dzięki temu będą lekkostrawne i niskokaloryczne.
Dietetyczne racuszki świetnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających, a także tych, których po prostu troszczą się o zdrowie swoje i swojej rodziny. To także świetna alternatywa dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ze względu na brak cukru i przetworzonej mąki są dla nich znacznie bezpieczniejsze i nie będą powodować silnych wahań glikemii. Najlepiej smakują w towarzystwie owoców lub owocowych, bezcukrowych musów. W tej roli świetnie sprawdzają się owoce jagodowe na przykład truskawki, maliny, czy borówki. Można wybierać te świeże, a w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie są dostępne korzystać z mrożonek. Racuchy z jabłkiem fit to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także lekką kolację, czy podwieczorek.
Alergeny w racuchach z jabłkiem fit
Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem fit
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.