Racuchy z jabłkiem fit

Opublikowano: 26.03.2021 r., 17:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit racuchy z jabłkami na talerzach
Racuchy z jabłkiem fit
Dietetyczne racuchy z jabłkiem to idealna alternatywa dla tradycyjnych placuszków dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie swoje i swojej rodziny.
Przygotowanie 40 min
426 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - Pół szklanki (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jabłko - 1/2 sztuki (70 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Erytrytol - 1 łyżka (10 g)
  • Maliny (100 g)
  • Mleko 1,5% - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Przepis na racuchy z jabłkiem fit krok po kroku

Białka jajka oddziel od żółtek.

W misce wymieszaj mąkę, żółtko, proszek do pieczenia oraz erytrytol.

Jabłka pokrój w cienkie plastry i dodaj do miski.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do pozostałych składników i dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię z funkcją smażenia beztłuszczowego.

Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.

Smaż dwustronnie do zarumienienia.

Podawaj z owocami, posypane cynamonem.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jabłkiem fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem fit

Racuchy z jabłkiem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Obecne podczas dzieciństwa większości z nas, kojarzą się z tradycyjną, domową, babciną kuchnią i beztroskim czasem. Na pewno nie raz chciałoby wrócić się do tych smaków, jednak nie ma co się oszukiwać że racuchy to zdrowy, niskokaloryczny element diety i mogą się w niej pojawiać bez ograniczeń. Dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkiem fit. Dietetyczne, zdrowe racuszki, równie smaczne i delikatne w smaku stanowią mniej kaloryczną i bardziej odżywczą wersję, która na stałe może zagościć w Waszych kuchniach.

Aby przygotować placki z jabłkiem fit potrzebujemy jabłek, mąki, jajek, mleka oraz substancji spulchniającej - drożdży, sodu lub proszku do pieczenia. Najbardziej czasochłonne są racuchy na drożdżach, dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu lepiej skorzystać z pozostałych opcji. Wybierając mleko najlepiej zdecydować się na to, o jak najmniejszej zawartości tłuszczu, a tym samym najmniej kaloryczne. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj mąki - tradycyjna, biała, pszenna mąka nie jest wskazana, lepiej zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą, owsianą, orkiszową. Tradycyjnie używany cukier lub cukier puder nie powinien być obecny podczas przygotowania dietetycznych racuszków - lepiej zastąpić go słodzikiem na przykład ksylitolem, erytrytolem. Bardzo ważną modyfikacją w przepisie na racuchy z jabłkiem jest również sposób obróbki termicznej. Tradycyjnie są one smażone na dużej ilości tłuszczu, który wchłaniają przez co znacząco zwiększają swoją kaloryczność. Dlatego, aby przygotować fit placki potrzebujemy patelni z możliwością beztłuszczowego smażenia lub przygotować racuchy pieczone w piekarniku. Dzięki temu będą lekkostrawne i niskokaloryczne.

Dietetyczne racuszki świetnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających, a także tych, których po prostu troszczą się o zdrowie swoje i swojej rodziny. To także świetna alternatywa dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ze względu na brak cukru i przetworzonej mąki są dla nich znacznie bezpieczniejsze i nie będą powodować silnych wahań glikemii. Najlepiej smakują w towarzystwie owoców lub owocowych, bezcukrowych musów. W tej roli świetnie sprawdzają się owoce jagodowe na przykład truskawki, maliny, czy borówki. Można wybierać te świeże, a w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie są dostępne korzystać z mrożonek. Racuchy z jabłkiem fit to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale także lekką kolację, czy podwieczorek.

Alergeny w racuchach z jabłkiem fit

Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
133.31
426.58
Białko (g)
5.48
17.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
23.68
75.78
Węglowodany przyswajalne (g)
19.90
63.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.78
12.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
3.60
11.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.24
7.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
3.78
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
3.39
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.26
202.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
31.91
102.10
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.60
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.26
26.42
Brak danych dla: jabłko, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
1.30
Brak danych dla: jabłko, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.70
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.65
98.07
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.48
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.59
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.57
78.62
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.14
29.24
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
33.45
107.03
Potas (mg)
480.40
1537.28
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
169.66
542.92
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
345.72
1106.31
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.09
121.90
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
4.88
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
3.19
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jabłkiem fit 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jabłkiem fit

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
60 g
Pół szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
70 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Erytrytol
10 g
1 łyżka
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Mleko 1,5%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
44.60