Racuchy z jabłkiem
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Mleko 1,5% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na racuchy z jabłkiem krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
Wlej mleko i wbij jajko.
Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.
Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki.
Jabłka wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej.
Wykładaj łyżką porcje ciasta formując placuszki.
Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z jabłkiem
Delikatne, puszyste racuchy z jabłkiem fit posypane cukrem pudrem to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Ich zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni.
Przedstawiamy szybki i prosty przepis jak zrobić racuchy z jabłkami, dzięki któremu przypomnijcie sobie stare dobre czasy i na nowo poczujecie się beztroskimi dziećmi.
Aby przygotować racuszki potrzebujemy jabłek, mąki, jajek, mleka oraz tak zwanego składnika spulchniającego. Tradycyjne racuchy domowe przyrządzano na drożdżach, dzięki którym miały charakterystyczny, delikatny smak, jednak czas ich przygotowania był nieco dłuższy ze względu na konieczność oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Dla oszczędności czasu racuchy z jabłkami można przygotować na sodzie, bez drożdży - jeśli zachowane zostaną odpowiednie proporcje wszystkich składników racuch będzie równie puszysty, elastyczny i rozpływający się w ustach. Zamiast mleka można natomiast wykorzystać kefir lub maślankę, jednak najczęściej racuszki przygotowywane są właśnie na mleku.
W pierwszej kolejności należy wymieszać wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę i sodę, a następnie dodać jajka i mleko. Następnie całość delikatnie miksujemy na małych obrotach miksera lub powoli ubijamy trzepaczką lub rózgą kuchenną. Ostatnim składnikiem są jabłka - po ich umyciu kroimy je w cienkie plastry lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta, jeszcze raz dokładnie mieszając. Na koniec formujemy niewielkie placuszki i smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą, obustronnie do zarumienienia. Racuszki z jabłkami gotowe!
Tak przygotowane racuchy świetnie smakują posypane cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem lub w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni.
Sprawdzą się w roli słodkiego niedzielnego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.
Alergeny w racuchach z jabłkiem
Lista alergenów dla racuchów z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze racuchów z jabłkiem
Energia i białka
(362g)
Węglowodany
(362g)
Tłuszcze
(362g)
Witaminy
(362g)
Składniki mineralne
(362g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.