Racuchy z bananem

Opublikowano: 08.07.2022 r., 11:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuchy z plastrami banana
Racuchy z bananem
Poznaj przepis na pyszne, domowe racuchy z jabłkiem.
Przygotowanie 40 min
755 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (250 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Banan - 1 sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na racuchy z bananem krok po kroku

Drożdże utrzyj z cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Mleko podgrzej, aby miało letnią temperaturę.

Zrób niewielkie zagłębienie w mące, wlej połowę ilości mleka, dodaj utarte drożdże i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mleka, jajko i całość zamieszaj. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Banany obierz, pokrój w plastry i dodaj do ciasta.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcje ciasta, formując niewielkie racuszki.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na racuchy z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat racuchów z bananem

Domowe racuchy z bananem to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy na słodko to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni naszych mam, czy babć. Choć najczęściej racuchy przygotowuje się z jabłkami, są one równie dobre i smaczne również z dodatkiem innych owoców, między innymi bananów. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, słodki, delikatny smak. Co więcej, przepis na racuchy z bananem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a racuchy zawsze wychodzą pyszne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z bananem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Dużą zaletą tych drożdżowych placuszków jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z bananem potrzebujesz jedynie bananów, mąki pszennej, mleka, cukru i świeżych drożdży. Możesz też przygotować je bez drożdży świeżych, zastępując je drożdżami suszonymi. Przepis na bananowe racuchy jest banalnie prosty i szybki, pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Dlatego zaplanuj je sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ przygotowanie na ostatnią chwilę może być dość problematyczne. Racuchy z bananem świetnie smakują posypane cukrem pudrem, cynamonem, z syropem klonowym, jogurtem naturalnym, waniliowym oraz innymi owocami, zwłaszcza jagodowymi. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji, również dla dzieci. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, z którym przygotujesz te pyszne racuchy szybko i przyjemnie, na pewno zostaną w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w racuchach z bananem

Lista alergenów dla racuchów z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów z bananem

na 100g gotowej potrawy

Przed podaniem racuchy warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
188.85
755.41
Białko (g)
6.84
27.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
31.37
125.48
Węglowodany przyswajalne (g)
30.43
121.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.34
17.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
5.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
11.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.42
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.59
10.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.07
328.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
23.83
95.31
Potas (mg)
207.04
828.17
Wapń (mg)
50.20
200.79
Fosfor (mg)
100.76
403.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.60
94.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
8.02
Cynk (mg)
0.95
3.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z bananem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z bananem

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Banan
200 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Koszt składników
23.60