Racuchy z bananem
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (250 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Banan - 1 sztuka (200 g)
Przepis na racuchy z bananem krok po kroku
Drożdże utrzyj z cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Mleko podgrzej, aby miało letnią temperaturę.
Zrób niewielkie zagłębienie w mące, wlej połowę ilości mleka, dodaj utarte drożdże i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mleka, jajko i całość zamieszaj. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Banany obierz, pokrój w plastry i dodaj do ciasta.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcje ciasta, formując niewielkie racuszki.
Smaż obustronnie do zarumienienia.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat racuchów z bananem
Domowe racuchy z bananem to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy na słodko to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni naszych mam, czy babć. Choć najczęściej racuchy przygotowuje się z jabłkami, są one równie dobre i smaczne również z dodatkiem innych owoców, między innymi bananów. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, słodki, delikatny smak. Co więcej, przepis na racuchy z bananem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a racuchy zawsze wychodzą pyszne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z bananem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Dużą zaletą tych drożdżowych placuszków jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z bananem potrzebujesz jedynie bananów, mąki pszennej, mleka, cukru i świeżych drożdży. Możesz też przygotować je bez drożdży świeżych, zastępując je drożdżami suszonymi. Przepis na bananowe racuchy jest banalnie prosty i szybki, pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Dlatego zaplanuj je sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ przygotowanie na ostatnią chwilę może być dość problematyczne. Racuchy z bananem świetnie smakują posypane cukrem pudrem, cynamonem, z syropem klonowym, jogurtem naturalnym, waniliowym oraz innymi owocami, zwłaszcza jagodowymi. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji, również dla dzieci. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, z którym przygotujesz te pyszne racuchy szybko i przyjemnie, na pewno zostaną w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w racuchach z bananem
Lista alergenów dla racuchów z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów z bananem
Przed podaniem racuchy warto ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.