Racuchy z bananami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cukier puder (5 g)
- Jogurt naturalny 2% (15 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na racuchy z bananami krok po kroku
W szklance utrzyj cukier waniliowy i drożdże, aż zrobią się płynne.
Mleko podgrzej do około 38 stopni.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
W mące zrób wgłębienie, wlej połowę mleka, zaczyn z drożdży i delikatnie wymieszaj.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie dolej resztę mleka, wbij jajka i wymieszaj.
Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie formując placuszki.
Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.
Podawaj posypane cukrem pudrem i z kleksem z jogurtu naturalnego.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z bananami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z bananami to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko nadaje się nie tylko na podwieczorek dla dzieci. Może być również smacznym śniadaniem, obiadem lub kolacją.
Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są pulchne, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z dodatkiem jabłka startego na tarce lub pokrojonego w kostkę. Ale dziś prezentujemy przepis na racuchy z bananami, które są równie pyszne.
Aby wykonać te dobre placuszki należy rozpocząć pracę od przygotowania zaczynu. Podczas ucierania cukru waniliowego i drożdży staną się one płynne. Należy pozostawić je na około 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Podgrzewając mleko warto zwrócić uwagę, by nie było zbyt gorące, bo to ma duże znaczenie dla pracy drożdży. W misce połączcie suche składniki i we wgłębienie wlejcie zaczyn z drożdży oraz połowę podanej ilości mleka. Po wymieszaniu znów należy zostawić ciasto na około 15 minut. Po tym czasie dodajcie resztę mleka, jajko i rozgniecionego banana. Łyżką formujcie na patelni małe placuszki i smażcie na rozgrzanym oleju.
Drożdże odgrywają w tych placuszkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, racuchy stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.
Tak przygotowane placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem. Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie racuchy z bananami już dziś.
Alergeny w racuchach z bananami
Lista alergenów dla racuchów z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów z bananami
Drożdże to nie tylko spulchniacz, ale również dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.