Przepis na racuchy wigilijne krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2,5 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Mleko 3,2% 300 ml
- Drożdże świeże 40 g
- Cukier 40 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Cukier puder 30 g
W dużej misce umieść cukier, cukier z prawdziwą wanilią, drożdże i wlej ciepłe mleko. Składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajka i zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu, aż będą złote.
Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy

(liczba kalorii)
Racuchy wigilijne - cechy przepisu
Więcej o racuchach wigilijnych
Racuchy wigilijne to doskonały pomysł na drożdżowe słodkości nie tylko od święta. Pyszne drożdżowe placuszki możesz podawać ze świeżymi owocami , dżemem lub cukrem pudrem. Przepis na racuchy wigilijne jest jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pyszne racuchy przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, mleko, drożdże, cukier z prawdziwą wanilią, cukier, jajka.
Jak zrobić racuchy wigilijne? W dużej misce umieść cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Zalej ciepłym mlekiem, dodaj drożdże, wsyp łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę mąki, jajka i zmiksuj aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Po tym czasie smaż na rozgrzanym oleju, wykładając porcje ciasta łyżką. Racuchy powinny być rumiane z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem lub świeżymi owocami.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju, wtedy ciasto nie będzie chłonąć jego nadmiaru. Odsącz gotowe placuszki na ręczniku papierowym. Jeśli chcesz, aby były mniej kaloryczne, upiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.
Podsumowując racuchy drożdżowe na wigilię to doskonały pomysł na słodkie co nie co dla dzieci. Domowe racuchy są pyszne i pachnące. Świąteczne przysmaki smakują wspaniale także na co dzień podane z kubkiem gorącego kakao i domowym dżemem. Najlepsze racuchy to te przygotowane własnoręcznie z dodatkiem jabłek i odrobiny cynamonu.
Wartości odżywcze racuchów wigilijnych
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w racuchach wigilijnych
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na racuchy wigilijne
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy wigilijne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach wigilijnych
Lista alergenów dla racuchów wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%