Racuchy wegańskie

Opublikowano: 29.10.2021 r., 15:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dwa racuchy na desce posypane cukrem pudrem
Racuchy wegańskie
Racuchy to słodki deser z dzieciństwa, który zna każdy. Co z osobami na diecie roślinnej? Dzisiaj przychodzę z przepisem na pyszne racuchy wegańskie.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
292 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Jabłko 4 sztuki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) 1,5 szklanki (275 ml)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, miska

Przepis na racuchy wegańskie krok po kroku

Drożdże utrzyj z cukrem.

Mąkę przesiej i dodaj do drożdży.

Napój roślinny delikatnie podgrzej w garnku.

Wlej podgrzany napój roślinny do miski z przesianą mąką i dokładnie wymieszaj.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Pokrojone owoce dodaj do masy ciasta i dokładnie wymieszaj.

Smaż racuchy na złocisty kolor na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na racuchy wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat racuchów wegańskich

Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z jabłkowym nadzieniem sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie. Tradycyjna wersja zakłada użycie w ich przepisie jaj i mleka. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy wegańskie, które będą bez mleka i bez jajek. W smaku i konsystencji niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych są tak samo pyszne jak one.

Wegańskie racuchy z jabłkami sprawdzą się jako smaczne śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy wegańskie?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę napoju roślinnego, możesz śmiało wybrać która wersja najbardziej Ci odpowiada lub użyć, to które akurat masz w domu, możesz użyć mąki pszennej jest chcesz zrobić wersje zawierająca gluten. Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Przydadzą się jeszcze drożdże, mogą by świeże lub suche w proszku, nie ma to większego znaczenia. I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz składniki z jabłkiem startym na tarce lub pokrojonym w kostkę. Racuchy wegańskie możesz zrobić, także bez drożdży nie będą one jednak tak puszyste. Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły , pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół. Racuchy w wersji wegańskiej idealnie umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepis na wegańskie racuchy z jabłkami.

Alergeny w racuchach wegańskich

Lista alergenów dla racuchów wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze racuchów wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Możesz przygotować racuchy dodatkowo w bezglutenowej wersji, używając mąki bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
195.02
292.53
Białko (g)
6.74
10.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
35.80
53.70
Węglowodany przyswajalne (g)
34.91
52.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.77
4.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
2.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
7.73
11.59
Potas (mg)
92.99
139.48
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.07
15.11
Żelazo (mg)
3.38
5.06
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów wegańskich 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów wegańskich

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
400 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
275 ml
1,5 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.48
Za 275 ml
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.50