Racuchy wegańskie
- Jabłko - 4 sztuki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 1,5 szklanki (275 ml)
- Drożdże świeże (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na racuchy wegańskie krok po kroku
Drożdże utrzyj z cukrem.
Mąkę przesiej i dodaj do drożdży.
Napój roślinny delikatnie podgrzej w garnku.
Wlej podgrzany napój roślinny do miski z przesianą mąką i dokładnie wymieszaj.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Pokrojone owoce dodaj do masy ciasta i dokładnie wymieszaj.
Smaż racuchy na złocisty kolor na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat racuchów wegańskich
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z jabłkowym nadzieniem sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie. Tradycyjna wersja zakłada użycie w ich przepisie jaj i mleka. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy wegańskie, które będą bez mleka i bez jajek. W smaku i konsystencji niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych są tak samo pyszne jak one.
Wegańskie racuchy z jabłkami sprawdzą się jako smaczne śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.
Jak zrobić racuchy wegańskie?
To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki.
Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę napoju roślinnego, możesz śmiało wybrać która wersja najbardziej Ci odpowiada lub użyć, to które akurat masz w domu, możesz użyć mąki pszennej jest chcesz zrobić wersje zawierająca gluten. Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Przydadzą się jeszcze drożdże, mogą by świeże lub suche w proszku, nie ma to większego znaczenia. I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz składniki z jabłkiem startym na tarce lub pokrojonym w kostkę. Racuchy wegańskie możesz zrobić, także bez drożdży nie będą one jednak tak puszyste. Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły , pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół. Racuchy w wersji wegańskiej idealnie umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepis na wegańskie racuchy z jabłkami.
Alergeny w racuchach wegańskich
Lista alergenów dla racuchów wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze racuchów wegańskich
Możesz przygotować racuchy dodatkowo w bezglutenowej wersji, używając mąki bezglutenowej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.