Racuchy na sodzie

Opublikowano: 20.12.2021 r., 19:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy na sodzie z owocami.
Racuchy na sodzie
Racuchy na sodzie to świetna opcja dla każdego, kto kocha śniadania na słodko. Są niezwykle puszyste, a przy okazji proste w przygotowaniu. Najlepsze są z owocami.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
407 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/2 szklanki (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Kefir - 1 szklanka (250 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga, sitko

Przepis na racuchy na sodzie krok po kroku

Do miski wbij jajko i wlej kefir, całość przemieszaj.

Do masy przesiej mąkę, cukier waniliowy i sodę, dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką formuj placuszki.

Smaż placki po 3 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na racuchy na sodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów na sodzie

Racuchy na sodzie to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Całość zabiera tylko kilka minut, a pozwala przygotować królewskie śniadanie. Zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. To danie, które skradnie serca nie tylko najmłodszych domowników.

Przepis na racuchy na sodzie jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Racuszki te robione są bez drożdży, dzięki czemu są nieco lżejsze, ale również bezpieczniejsze dla żołądka. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż wyrosną, a mimo to są niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają dobrze zjeść. Ciasto w tym wypadku robione jest z dwóch rodzajów mąk, dzięki czemu jest zdrowsze. Choć w tej recepturze używa się mąki owsianej, można ją także zamienić na pszenną pełnoziarnistą. Duża ilość błonnika sprawia, że placuszki mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzą się nawet w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. By stworzyć z nich w pełni zbilansowany posiłek warto dodać do racuchów świeże owoce, najlepiej jagodowe, a także jogurt naturalny, który wzbogaci całość w sporą ilość białka. Do tego przepisu używa się kefiru, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo kefir jest świetnym źródłem białka, a nie zawiera laktozy. Choć zwykle placuszki robi się na mleku, to warto wypróbować tego sposobu i przekonać się jak pysznie mogą smakować z dodatkiem kefiru.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy na sodzie, by były niezwykle delikatne, a przy tym bardzo miękkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealny pomysł na puszyste i pełne smaku placuszki, które sprawią, że każdy poranek będzie wspaniały. To dobre rozwiązanie szczególnie dla rodziców niejadków, gdyż placuszki są zdrowe, ale dodatkowo bardzo słodkie, pyszne i apetycznie się prezentują, więc zwykle znikają z talerzy w błyskawicznym tempie. Całość robi się z sodą oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia, jednak dzięki temu tak pięknie wyrastają i stają się niezwykle miękkie.

Alergeny w racuchach na sodzie

Lista alergenów dla racuchów na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów na sodzie

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, które dobrze jest połączyć ze świeżymi owocami i jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
254.59
407.35
Białko (g)
8.59
13.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
26.38
42.20
Węglowodany przyswajalne (g)
25.63
41.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
12.69
20.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
3.66
Tłuszcze nienasycone (g)
10.40
16.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.17
11.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.22
5.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.98
103.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.72
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
2.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.18
80.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
78.32
125.31
Potas (mg)
158.79
254.06
Wapń (mg)
70.32
112.51
Fosfor (mg)
154.90
247.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.59
50.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.06
3.29
Cynk (mg)
1.01
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na sodzie 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów na sodzie

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
75 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
28.20