Racuchy na sodzie
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/2 szklanki (75 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Kefir - 1 szklanka (250 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na racuchy na sodzie krok po kroku
Do miski wbij jajko i wlej kefir, całość przemieszaj.
Do masy przesiej mąkę, cukier waniliowy i sodę, dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką formuj placuszki.
Smaż placki po 3 minuty z każdej strony, tak by były rumiane.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów na sodzie
Racuchy na sodzie to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Całość zabiera tylko kilka minut, a pozwala przygotować królewskie śniadanie. Zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym. To danie, które skradnie serca nie tylko najmłodszych domowników.
Przepis na racuchy na sodzie jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Racuszki te robione są bez drożdży, dzięki czemu są nieco lżejsze, ale również bezpieczniejsze dla żołądka. Dodatkowo nie trzeba czekać, aż wyrosną, a mimo to są niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają dobrze zjeść. Ciasto w tym wypadku robione jest z dwóch rodzajów mąk, dzięki czemu jest zdrowsze. Choć w tej recepturze używa się mąki owsianej, można ją także zamienić na pszenną pełnoziarnistą. Duża ilość błonnika sprawia, że placuszki mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzą się nawet w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą. By stworzyć z nich w pełni zbilansowany posiłek warto dodać do racuchów świeże owoce, najlepiej jagodowe, a także jogurt naturalny, który wzbogaci całość w sporą ilość białka. Do tego przepisu używa się kefiru, który nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Dodatkowo kefir jest świetnym źródłem białka, a nie zawiera laktozy. Choć zwykle placuszki robi się na mleku, to warto wypróbować tego sposobu i przekonać się jak pysznie mogą smakować z dodatkiem kefiru.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy na sodzie, by były niezwykle delikatne, a przy tym bardzo miękkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To idealny pomysł na puszyste i pełne smaku placuszki, które sprawią, że każdy poranek będzie wspaniały. To dobre rozwiązanie szczególnie dla rodziców niejadków, gdyż placuszki są zdrowe, ale dodatkowo bardzo słodkie, pyszne i apetycznie się prezentują, więc zwykle znikają z talerzy w błyskawicznym tempie. Całość robi się z sodą oczyszczoną zamiast proszku do pieczenia, jednak dzięki temu tak pięknie wyrastają i stają się niezwykle miękkie.
Alergeny w racuchach na sodzie
Lista alergenów dla racuchów na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów na sodzie
To danie zdrowe, które dobrze jest połączyć ze świeżymi owocami i jogurtem.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.