Racuchy na maślance z jabłkami
- Maślanka 2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Jabłko (300 g)
- Cukier - 2 łyżki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na racuchy na maślance z jabłkami krok po kroku
Pokrój obrane jabłka w niewielką kostkę.
Jajko połącz rózgą z maślanką.
Dodaj cukier, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu oraz łyżeczkę sody. Wymieszaj.
Na końcu dodaj mąkę. Wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
Do ciasta wlej olej i wsyp jabłka. Wymieszaj składniki.
Na rozgrzaną patelnię wykładaj po łyżce lub dwóch ciasta tworząc racuchy.
Smaż na złoty kolor z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów na maślance z jabłkami
Jeśli szukasz prostego przepisu na racuchy, serdecznie polecam ten przepis. Puszyste, delikatne, cynamonowe racuchy na maślance z jabłkiem to idealna przekąska dla dzieci. Są pyszne, a do tego bardzo proste do zrobienia. Przepis na racuchy maślance z jabłkami nie zawiera drożdży, więc jest ekspresowy. Są dobre na śniadanie, kolację, czy jako pyszny smakołyk na deser. Dla dziecka to będzie szybki, pyszny przysmak. Jak zrobisz racuchy na maślance z jabłkami, podawaj je z cukrem pudrem albo innymi ulubionymi dodatkami. Znikną szybciej, niż je przygotowywałeś.
Racuchy na maślance z jabłkami są bardzo szybkie, ponieważ nie musisz używać drożdży. Te, zrobione na maślance, są niezwykle pyszne. Jak zrobić racuchy na maślance z jabłkami? Bardzo prosty przepis – zobacz sam. Na samym początku obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w niewielką kostkę. Do przepisu na racuchy na maślance z jabłkami możesz je też pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Osobiście uwielbiam, gdy w racuchach czuć jabłko. Odstaw je na bok. Zrób ciasto. Najpierw jajko wymieszaj z maślanką, najlepiej rózgą. Dodaj sól, cynamon oraz cukier i wymieszaj. Na końcu wsyp mąkę i dokładnie pomieszaj. Ciasto nie powinno mieć grudek. Dodaj olej i jabłka i całość zamieszaj. Rozgrzej patelnię. Wykładaj po jednej-dwóch łyżkach i zrób racuchy. Jak ciasto się zetnie, przekręć je na drugą stronę. Smaż na niewielkiej mocy palnika, by racuchy się nie spaliły. Powinny mieć rumiany kolor. Jeżeli chcesz mięciutkie i delikatne racuchy, dobre jest smażenie pod przykryciem. Chrupiące racuchy wychodzą wtedy, gdy są smażone na oleju, bez przykrycia i na większej mocy palnika.
Racuchy na maślance z jabłkami mają wysoki indeks glikemiczny. Zrobienie ich w zdrowszej wersji jest możliwe. Jak zrobić racuchy na maślance z jabłkami, by wzbogacić je w błonnik? Dobre będzie użycie mąki o wysokim typie. Na uwagę zasługuje mąka pełnoziarnista o typie 1850. Jest ona o wiele bardziej bogata w błonnik, ale nie tylko. Zawiera też większą ilość witamin oraz składników mineralnych. Przepis na racuchy na maślance z jabłkami można też zrobić bez cukru. Wtedy należy go zamienić na erytrytol lub inny słodzik.
Racuchy na maślance z jabłkami są pyszne z wieloma dodatkami. Można do nich podać różne kremy (na przykład masło orzechowe czy nutellę), owoce, dżem, sosy słodkie. Tak zrobiona dobra potrawa na słodko będzie idealna dla dzieci. Są szybkie, więc to super opcja na coś smacznego. Jest to bardzo prosty przepis. Zawiera same łatwo dostępne składniki.
Alergeny w racuchach na maślance z jabłkami
Lista alergenów dla racuchów na maślance z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na racuchy na maślance z jabłkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze racuchów na maślance z jabłkami
Racuchy z jabłkami to przepis o niewielkiej zawartości błonnika. W przepisie nie ma drożdży.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.