Racuchy na maślance
- Jabłko - 1 szt (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 pełna szklanka (150 g)
- Maślanka 1% - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na racuchy na maślance krok po kroku
W dużej misce zmieszaj mąkę, maślankę, jaja, proszek i cukier z wanilią.
Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.
Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.
Smaż z każdej strony, by były rumiane.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów na maślance
Racuchy na maślance są pyszne i bardzo pożywne. Idealnie nadają się na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, szczególnie dla najmłodszych. Są idealnie miękkie i puszyste. Przypadną do gustu wszystkim miłośników słodkich dań. Wychodzą idealnie wyrośnięte, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.
Racuchy z maślanką są pyszne i bardzo sycące. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na racuchy z maślanką jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne.
Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z maślanki w naprawdę łatwy i szybki sposób, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Placki z tego przepisu wychodzą idealne. Pięknie okrągłe, puchate i aksamitne. W dodatku są miło chrupiące na brzegach, a bardzo miękkie w środku. Warto pokroić jabłko dość grubo tak, by było je dobrze czuć. Można również jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu zyskają delikatniejszy smak.
To świetny przepis na racuchy bez drożdży z maślanką, które zawsze się udają. Pomimo braku drożdży są duże i puszyste, więc pięknie się prezentują. Brak dodatku drożdży sprawia, że można je zrobić dużo szybciej, są również odpowiednie dla osób, które ze względu na schorzenia nie mogą spożywać żywności z aktywnymi drożdżami. Ciasto można przygotować tuż przed smażeniem i nie ma to negatywnego wpływu na jakość placuszków. To idealny sposób na szybkie placki na śniadanie czy obiad. Jeżeli chcesz by wyszły jeszcze bardziej puszyste możesz również dodać odrobinę wody gazowanej do ciasta. Świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem. Najlepiej jeść je tuż po usmażeniu.
Alergeny w racuchach na maślance
Lista alergenów dla racuchów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów na maślance
Racuchy są dobrym pomysłem na śniadanie, jednak warto zamienić w nich cukier na słodzik. Uważać na nie muszą osoby z cukrzycą.
Energia i białka
(216g)
Węglowodany
(216g)
Tłuszcze
(216g)
Witaminy
(216g)
Składniki mineralne
(216g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.