Racuchy na maślance

Opublikowano: 12.05.2021 r., 12:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuchy na maślance
Racuchy na maślance
Racuchy na maślance to świetny sposób na pyszny posiłek dla całej rodziny, a zwłaszcza najmłodszych domowników. Smakują wyśmienicie i są bardzo proste.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
374 kcal
Kcal w porcji
216 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jabłko - 1 szt (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 pełna szklanka (150 g)
  • Maślanka 1% - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na racuchy na maślance krok po kroku

W dużej misce zmieszaj mąkę, maślankę, jaja, proszek i cukier z wanilią.

Wymieszaj wszystko dokładnie rózgą.

Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do masy na racuchy i wsyp cynamon.

Całość dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką małe placuszki na jej powierzchni.

Smaż z każdej strony, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na racuchy na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów na maślance

Racuchy na maślance są pyszne i bardzo pożywne. Idealnie nadają się na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, szczególnie dla najmłodszych. Są idealnie miękkie i puszyste. Przypadną do gustu wszystkim miłośników słodkich dań. Wychodzą idealnie wyrośnięte, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej.

Racuchy z maślanką są pyszne i bardzo sycące. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na racuchy z maślanką jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne.

Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z maślanki w naprawdę łatwy i szybki sposób, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Placki z tego przepisu wychodzą idealne. Pięknie okrągłe, puchate i aksamitne. W dodatku są miło chrupiące na brzegach, a bardzo miękkie w środku. Warto pokroić jabłko dość grubo tak, by było je dobrze czuć. Można również jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu zyskają delikatniejszy smak.

To świetny przepis na racuchy bez drożdży z maślanką, które zawsze się udają. Pomimo braku drożdży są duże i puszyste, więc pięknie się prezentują. Brak dodatku drożdży sprawia, że można je zrobić dużo szybciej, są również odpowiednie dla osób, które ze względu na schorzenia nie mogą spożywać żywności z aktywnymi drożdżami. Ciasto można przygotować tuż przed smażeniem i nie ma to negatywnego wpływu na jakość placuszków. To idealny sposób na szybkie placki na śniadanie czy obiad. Jeżeli chcesz by wyszły jeszcze bardziej puszyste możesz również dodać odrobinę wody gazowanej do ciasta. Świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem. Najlepiej jeść je tuż po usmażeniu.

Alergeny w racuchach na maślance

Lista alergenów dla racuchów na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów na maślance

na 100g gotowej potrawy

Racuchy są dobrym pomysłem na śniadanie, jednak warto zamienić w nich cukier na słodzik. Uważać na nie muszą osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kcal)
173.53
374.83
Białko (g)
5.08
10.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany (g)
18.84
40.69
Węglowodany przyswajalne (g)
18.00
38.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz (g)
8.70
18.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
15.48
Cholesterol (mg)
47.96
103.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
2.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.78
72.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód (mg)
61.82
133.53
Potas (mg)
162.91
351.88
Wapń (mg)
65.38
141.21
Fosfor (mg)
106.53
230.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.67
27.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
2.74
Miedź (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na maślance 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów na maślance

Koszt składników
20.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 pełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Maślanka 1%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
20.60