Racuchy na kwaśnym mleku

Opublikowano: 15.12.2021 r., 15:24 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuchy na talerzu
Racuchy na kwaśnym mleku
Racuchy na kwaśnym mleku z dodatkiem jabłek to pomysł na niecodzienny posiłek. Są chrupiące i pyszne w smaku. Spróbuj ich, a gwarantuję, że zagoszczą u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
139 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Zsiadłe mleko (400 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Jabłko - 1 jabłko (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na racuchy na kwaśnym mleku krok po kroku

Mąkę, zsiadłe mleko, jajka i sodę wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się składników w gładką masę.

Jabłko obierz i usuń z niego gniazdo nasienne.

Pokrój je w drobną kostkę i razem z cukrem pudrem dodaj do masy.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy na kwaśnym mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat racuchów na kwaśnym mleku

Pyszne racuchy na kwaśnym mleku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ciasto przygotowane ze zsiadłego mleka z jabłkiem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mąkę, jajka i sodę mieszamy z zsiadłym mlekiem do momentu połączenia się składników w gładką masę. Jabłko obierz i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój je w drobną kostkę i razem z cukrem pudrem dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.

Przepis na racuchy na kwaśnym mleku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rozwojem raka jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co minimalizuje ryzyko miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Owoc jest także bogactwem witaminy C, która między innymi wpływa pozytywnie na naszą odporność. Warto wybierać dojrzałe jabłka, ponieważ mają więcej witaminy.

Racuchy z dodatkiem jabłka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w racuchach na kwaśnym mleku

Lista alergenów dla racuchów na kwaśnym mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Zsiadłe mleko
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów na kwaśnym mleku

na 100g gotowej potrawy

Racuchy to smażony posiłek o wysokim IG dlatego powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
199.96
139.97
Białko (g)
6.43
4.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
27.18
19.02
Węglowodany przyswajalne (g)
26.51
18.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
7.26
5.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
1.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.33
3.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
27.79
19.46
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów na kwaśnym mleku 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów na kwaśnym mleku

Koszt składników
21.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Zsiadłe mleko
400 ml
3.40
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.40
Za 400 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jabłko
180 g
1 jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Koszt składników
21.90