Racuchy na kwaśnym mleku
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Zsiadłe mleko (400 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Jabłko - 1 jabłko (180 g)
Przepis na racuchy na kwaśnym mleku krok po kroku
Mąkę, zsiadłe mleko, jajka i sodę wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się składników w gładką masę.
Jabłko obierz i usuń z niego gniazdo nasienne.
Pokrój je w drobną kostkę i razem z cukrem pudrem dodaj do masy.
Dokładnie wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów na kwaśnym mleku
Pyszne racuchy na kwaśnym mleku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Ciasto przygotowane ze zsiadłego mleka z jabłkiem jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mąkę, jajka i sodę mieszamy z zsiadłym mlekiem do momentu połączenia się składników w gładką masę. Jabłko obierz i usuń z niego gniazdo nasienne. Pokrój je w drobną kostkę i razem z cukrem pudrem dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.
Przepis na racuchy na kwaśnym mleku nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rozwojem raka jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co minimalizuje ryzyko miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Owoc jest także bogactwem witaminy C, która między innymi wpływa pozytywnie na naszą odporność. Warto wybierać dojrzałe jabłka, ponieważ mają więcej witaminy.
Racuchy z dodatkiem jabłka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w racuchach na kwaśnym mleku
Lista alergenów dla racuchów na kwaśnym mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Zsiadłe mleko
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów na kwaśnym mleku
Racuchy to smażony posiłek o wysokim IG dlatego powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.