Racuchy na kefirze
- Jabłko - 1 szt (300 g)
- Kefir - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 pełna szklanka (150 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na racuchy na kefirze krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, sodę, cukier waniliowy, jaja i kefir.
Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą, by nie było grudek.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do masy na racuchy i dorzuć szczyptę cynamonu. Całość wymieszaj
Na patelni rozgrzej olej, a łyżką uformuj na jej powierzchni placuszki.
Smaż po 2-3 minuty z każdej strony by były rumiane.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów na kefirze
Racuchy na kefirze są świetną propozycją na pyszne śniadanie dla miłośników słodkości i nie tylko. Są niezwykle puszyste i miękkie, dzięki czemu ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Miło rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują same lub posypane cukrem pudrem. W opcji bardziej rozbudowanego posiłku można je podać z gęstym, wysokobiałkowym jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami. W takiej opcji nie straszne są nawet osobom z cukrzycom i insulinoopornością. Są niezwykle sycące, dlatego wystarczy kilka sztuk, by zaspokoić głód na kilka godzin.
Przepis na racuchy na kefirze jest bardzo łatwy. W kilka chwil można przygotować to pyszne i sycące danie. Na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym domownikom ze względu na niezwykłą słodycz, a także puszystą strukturę, która przypomina chmurkę. To świetny patent na to, by przemycić do diety niejadka nie tylko sporo wartości odżywczych, ale także jedną porcję owocu. Jabłka w takiej formie są słodkie, a dodatek cynamonu tylko podkreśla ich wspaniały smak.
Te racuszki z kefirem są tak pyszne, że zachwycą nawet największego krytyka kulinarnego. To wszystko zasługa niezwykłego ciasta i pysznego nadzienia. Ciasto na racuchy z kefirem jest bardzo aksamitne, a po usmażeniu niezwykle miękkie i puszyste. Jest naturalnie słodkie ze względu na dodatek jabłek, warto więc wybierać gatunki które nie będą zbyt kwaśne.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze, tak by były pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Całość choć bardzo prosta prezentuje się wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Racuchy wychodzą bardzo miękkie, to dzięki połączeniu ciasta z sodą. Są też odpowiednio sprężyste i puszyste. Tak, że ciężko jest nie sięgnąć po dokładkę. Dlatego warto już od razu usmażyć większą porcję. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni. Racuchy będą idealnym pomysłem na szybki posiłek, nawet w sytuacji kryzysowej, gdyż zrobione są z podstawowych produktów, które zwykle znajdują się w domowej spiżarni.
Alergeny w racuchach na kefirze
Lista alergenów dla racuchów na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów na kefirze
Racuchy mogą być dobrą opcją na śniadanie i obiad. Warto zadbać o dobre dodatki - jogurt naturalny i orzechy.
Energia i białka
(271g)
Węglowodany
(271g)
Tłuszcze
(271g)
Witaminy
(271g)
Składniki mineralne
(271g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.