Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Mleko 2% (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Jabłko - 3 sztuki (540 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cukier puder (10 g)
Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami krok po kroku
Mleko podgrzej tak by miało temperaturę około 38 stopni.
Wymieszaj w misce mleko z cukrem, rozdrobnionymi drożdżami i dodaj do tego 5 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier waniliowy. Dodaj jajko i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj mikserem.
Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj jabłka i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie formując placuszki.
Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów drożdżowych z jabłkami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko nadaje się nie tylko na podwieczorek dla dzieci. Może być również smacznym śniadaniem, obiadem lub kolacją.
Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są pulchne, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z dodatkiem startego jabłka lub pokrojonego w kostkę. Można wykonać ten deser również z dodatkiem banana lub śliwek, ale dziś prezentujemy wersję z jabłkiem startym na tarce.
Aby wykonać te dobre placuszki należy rozpocząć pracę od przygotowania zaczynu. Podgrzewając mleko warto zwrócić uwagę, by nie było zbyt gorące, bo to ma duże znaczenie dla pracy drożdży. W miseczce połączcie ciepłe mleko, cukier, drożdże i 5 łyżek mąki. Zostawcie pod przykryciem na kilkanaście minut, aż wyrośnie. W drugiej misce połączcie suche składniki, wlejcie zaczyn z drożdży oraz jajko. Po wymieszaniu znów należy zostawić ciasto na około 30 minut. Po tym czasie dodajcie starte jabłko. Łyżką formujcie na patelni małe placuszki i smażcie na rozgrzanym oleju z obu stron.
Drożdże odgrywają w tych placuszkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, racuchy stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie.
Tak przygotowane placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem. Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem, czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia, by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami już dziś.
Alergeny w racuchach drożdżowych z jabłkami
Lista alergenów dla racuchów drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów drożdżowych z jabłkami
Drożdże to nie tylko spulchniacz, ale również dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
-
mleko,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
cukier,
jabłko,
olej rzepakowy,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.