Racuchy drożdżowe
- Mleko 1,5% - 1,5 szklanki (400 ml)
- Drożdże świeże (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki i 2 łyżki (530 g)
- Cukier - 1,5 łyżki (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na racuchy drożdżowe krok po kroku
Podgrzej ok. 150 ml mleka, aby było lekko ciepłe.
Przelej je do kubka i dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru.
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj rozczyn z drożdży, pozostałą ilość mleka, jajko oraz cukier.
Mieszaj łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiaj ciasto rękami przez minimum 10 min.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj porcje ciasta i wykładaj na patelnię.
Smaż ok. 2 minut z każdej strony.
Przed podaniem za pomocą papierowego ręcznika odsącz nadmiar tłuszczu.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów drożdżowych
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, babciną kuchnią i beztroskim czasem. Z pewnością wielokrotnie każdego nachodzi ochota, aby powrócić do tych smaków, dlatego przedstawiamy prosty przepis na racuchy drożdżowe, które zawsze wyjdą dobre i smaczne. Jak zrobić ciasto drożdżowe na racuchy dzięki, którym będą delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach? Niewątpliwie ich zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni. Aby przygotować placki na drożdżach potrzebne będą mąka, jajka, mleko, odrobina cukru oraz oczywiście drożdże. Dzięki przygotowaniu racuchów na drożdżach, mają one charakterystyczny, delikatny smak, którego nie uzyska się przygotowując racuchy na sodzie lub maślance. Drożdże sprawiają, że racuchy są puszyste, elastyczne i rozpływają się w ustach. Zamiast mleka można natomiast wykorzystać kefir lub maślankę, jednak najczęściej racuszki przygotowywane są właśnie na mleku. Jak zrobić racuchy drożdżowe krok po kroku? Przygotowanie jest proste, jednak czasochłonne ponieważ ciasto drożdżowe potrzebuje czasu do wyrośnięcia. Należy zacząć od przygotowania rozczynu z ciepłego mleka, drożdży, odrobiny mąki i cukru, a po jego wyrośnięciu połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie, ręcznie wyrabiając ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Na koniec formujemy niewielkie placuszki i smażymy na patelni posmarowanej tłuszczem - masłem lub oliwą, obustronnie do zarumienienia. Racuchy drożdżowe gotowe. Tak przygotowane racuchy świetnie smakują posypane cukrem pudrem, polane naturalnym lub waniliowym jogurtem lub w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych oraz jabłek, które można wykorzystać jako dekoracja, a także włożyć do ciasta na etapie smażenia. Racuchy na drożdżach sprawdzą się w roli słodkiego niedzielnego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.
Alergeny w racuchach drożdżowych
Lista alergenów dla racuchów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów drożdżowych
Słodkie racuchy są daniem stosunkowo kalorycznym, dlatego osoby stosujące diety odchudzające powinny zwrócić uwagę na to, aby ich ilość nie była zbyt duża i zawsze zjadać je z owocami lub orzechami.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.