Przepis na racuchy dla dzieci krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek.

Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.

Racuchy dla dzieci podane na desce do krojenia. Obok nich stoi słoiczek z dżemem oraz miseczka z cukrem pudrem.
Racuchy dla dzieci
Koszt przygotowania dania
4.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Racuchy dla dzieci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach dla dzieci

Racuchy dla dzieci przygotowane z dodatkiem jabłek to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub ciepłego kakao na mleku. Smaczne placuszki z jabłkiem doskonale sprawdzą się również podane na śniadanie na słodko z dodatkiem dżemu, sezonowych owoców czy posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy dla dzieci jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pysznych placuszków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, mleka spożywczego, jajka, jabłek, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia oraz oleju rzepakowego. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, a ich ceny są przystępne.

Jak zrobić racuchy dla dzieci? Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek. Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.

Jabłka użyte do przygotowania racuchów dla dzieci to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelit oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych jelita grubego. W jabłkach znajdziemy również duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego naszego organizmu. Podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pyszne racuchy z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Jako dodatek do placuszków możesz podać dżem lub świeże sezonowe owoce. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania placuszków są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze racuchów dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
156.76 kcal
313.52 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Białko
4.25 g
8.50 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.47 g
42.93 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.33 g
40.66 g
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.01 g
12.03 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.25 g
2.50 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.07 µg (mcg)
64.13 µg (mcg)
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
45.80 mg
91.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
162.67 mg
325.33 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
59.19 mg
118.38 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
94.63 mg
189.27 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.66 mg
25.32 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów dla dzieci 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach dla dzieci

Lista alergenów dla racuchów dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na racuchy dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób