Racuchy dla dzieci
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Przepis na racuchy dla dzieci krok po kroku
Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek.
Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.
Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.
- Racuchy z jabłkiem
- Racuchy
- Racuchy drożdżowe
- Racuchy na maślance
- Racuchy bez drożdży
- Racuchy z bananami
- Racuchy z serkiem
- Racuszki z bananów
- Racuchy na kefirze
- Racuchy drożdżowe jak puch
- Racuchy z twarogiem
- Racuchy na sodzie
- Racuszki na sodzie
- Racuchy z serem
- Racuchy z jabłkami na kefirze
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
- Racuchy z jabłkami bez drożdży
- Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów dla dzieci
Racuchy dla dzieci przygotowane z dodatkiem jabłek to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub ciepłego kakao na mleku. Smaczne placuszki z jabłkiem doskonale sprawdzą się również podane na śniadanie na słodko z dodatkiem dżemu, sezonowych owoców czy posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy dla dzieci jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pysznych placuszków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, mleka spożywczego, jajka, jabłek, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia oraz oleju rzepakowego. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, a ich ceny są przystępne.
Jak zrobić racuchy dla dzieci? Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek. Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.
Jabłka użyte do przygotowania racuchów dla dzieci to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelit oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych jelita grubego. W jabłkach znajdziemy również duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego naszego organizmu. Podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
Podsumowując pyszne racuchy z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Jako dodatek do placuszków możesz podać dżem lub świeże sezonowe owoce. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania placuszków są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w racuchach dla dzieci
Lista alergenów dla racuchów dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów dla dzieci
Racuchy dla dzieci to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to danie smażone, dlatego unikaj jego nadmiaru w diecie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.