Racuchy dla dzieci

Opublikowano: 29.12.2021 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe racuchy z dodatkami
Racuchy dla dzieci
Racuchy dla dzieci to dobry pomysł na smaczne śniadanie podane na słodko. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to proste danie i zaskocz najmłodszych pysznym śniadaniem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
313 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na racuchy dla dzieci krok po kroku

Jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek.

Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.

Jak oceniasz przepis na racuchy dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat racuchów dla dzieci

Racuchy dla dzieci przygotowane z dodatkiem jabłek to doskonały pomysł na smaczny deser lub przekąskę. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub ciepłego kakao na mleku. Smaczne placuszki z jabłkiem doskonale sprawdzą się również podane na śniadanie na słodko z dodatkiem dżemu, sezonowych owoców czy posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy dla dzieci jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pysznych placuszków potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, mleka spożywczego, jajka, jabłek, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia oraz oleju rzepakowego. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, a ich ceny są przystępne.

Jak zrobić racuchy dla dzieci? Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczono, jajko, mleko i składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj jabłko i masę wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj odrobinę ciasta, tworząc placuszek. Racuchy smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe racuchy podawaj na ciepło z dodatkiem cukru pudru lub innych ulubionych dodatków.

Jabłka użyte do przygotowania racuchów dla dzieci to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelit oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych jelita grubego. W jabłkach znajdziemy również duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego naszego organizmu. Podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pyszne racuchy z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy doskonale smakują z dodatkiem herbatę lub kakao na mleku. Jako dodatek do placuszków możesz podać dżem lub świeże sezonowe owoce. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania placuszków są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w racuchach dla dzieci

Lista alergenów dla racuchów dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Racuchy dla dzieci to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest to danie smażone, dlatego unikaj jego nadmiaru w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
156.76
313.52
Białko (g)
4.25
8.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.47
42.93
Węglowodany przyswajalne (g)
20.33
40.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.01
12.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
2.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
9.52
Cholesterol (mg)
21.09
42.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
29.15
58.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.75
55.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
2.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.07
64.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.44
24.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
45.80
91.60
Potas (mg)
162.67
325.33
Wapń (mg)
59.19
118.38
Fosfor (mg)
94.63
189.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.66
25.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
2.46
Cynk (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów dla dzieci 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów dla dzieci

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.60