Przepis na racuchy budyniowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, miska

Mąkę przesiej przez sito.

Połącz ze sobą mąkę, cukier, jajka, drożdże i budyń.

Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Mleko powinno być delikatnie podgrzane.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

racuchy budyniowe na talerzu
Racuchy budyniowe
Koszt przygotowania dania
3.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy budyniowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach budyniowych

Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub ze świeżymi owocami sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy budyniowe.

Racuchy budyniowe sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy budyniowe?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia. I oczywiście budyń, może być on dowolnego smaku. Ja zazwyczaj wybieram śmietankowy lub waniliowy.

I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem, z jogurtem lub bananami i czekoladą. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko w słodkiej formie na śniadanie ale też jako pomysł na deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy budyniowe z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy budyniowe nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Wartości odżywcze racuchów budyniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
270.26 kcal
189.18 kcal
Białko
10.33 g
7.23 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach budyniowych

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
44.54 g
31.18 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
44.35 g
31.04 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
5.68 g
3.98 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
1.33 g

Witaminy w przepisie na racuchy budyniowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Ryboflawina
0.35 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy budyniowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
23.68 mg
16.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
143.55 mg
100.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
51.95 mg
36.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
123.09 mg
86.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.06 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów budyniowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach budyniowych

Lista alergenów dla racuchów budyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów budyniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
20 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
1 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na racuchy budyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób