Przepis na racuchy budyniowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Drożdże świeże 20 g 1 kawałek
- Jajko 1 szt.
- Budyń (proszek) 40 g 1 opakowanie
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
- Cukier 20 g 2 łyżki
Mąkę przesiej przez sito.
Połącz ze sobą mąkę, cukier, jajko, drożdże i budyń.
Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Mleko delikatnie podgrzej i dodaj do masy, wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy

(liczba kalorii)
Racuchy budyniowe - cechy przepisu
Więcej o racuchach budyniowych
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z różnymi dodatkami lub ze świeżymi owocami sprawdzały się idealnie jako przekąska gdy naszła ochota na słodkie.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy budyniowe.
Racuchy budyniowe sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.
Jak zrobić racuchy budyniowe?
To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis.
Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana.
Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. Zamiast drożdży użyj proszku do pieczenia. I oczywiście budyń, może być on dowolnego smaku. Ja zazwyczaj wybieram śmietankowy lub waniliowy.
I tak naprawdę masz już wszystko. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Usmaż racuchy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem, z jogurtem lub bananami i czekoladą. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko w słodkiej formie na śniadanie ale też jako pomysł na deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.
Racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy budyniowe z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Skoro już znasz przepis na racuchy budyniowe nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.
Wartości odżywcze racuchów budyniowych
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w racuchach budyniowych
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na racuchy budyniowe
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy budyniowe
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach budyniowych
Lista alergenów dla racuchów budyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko