Przepis na racuchy bezglutenowe krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 120 g 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 120 g 1 szklanka
- Mleko 1,5% 370 ml 1,5 szklanki
- Drożdże świeże 20 g
- Cukier 10 g 1 łyżka
- Jabłko 450 g 2 sztuki
Do miski przelej połowę szklanki mleka, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia.
W drugiej misce wymieszaj razem obie mąki. Dwie łyżki mieszanki dodaj do rozczynu, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
Do miski z mąkami dodaj rozczyn i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło i łyżką wykładaj porcje ciasta.
Smaż obustronnie do zarumienienia.
Podawaj z cynamonem.
Często zadawane pytania
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Placki z serka wiejskiego
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy

(liczba kalorii)
Racuchy bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o racuchach bezglutenowych
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy na deser, zawsze były najlepsze w wersji z maślanką lub jogurtem i dużą ilością cynamonu. To świetnie danie nie tylko dla dzieci, ale wszystkich bez względu na wiek – ich smak z pewnością przeniesie nas wspomnieniami do beztroskich czasów i ulubionej, domowej kuchni. Przygotowywane na bazie mąki pszennej, nie były jednak dostępne dla osób wymagających stosowania diety bez glutenu, na przykład z powodu celiakii, czy nietolerancji pokarmowej. Dlatego, wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom przedstawiamy przepis na racuchy bezglutenowe, równie dobre i proste w przygotowaniu co te tradycyjne. Aby przygotować racuchy bezglutenowe wystarczy zamienić mąką pszenną na mąki bezglutenowe – najlepiej sprawdzi się mieszanka mąki owsianej i mąki/skrobii ziemniaczanej. Mimo tej zamiany racuchy bezglutenowe będą równie puszyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Oprócz mąk potrzebne Ci będą mleko krowie lub dowolny napój roślinny, świeże lub suszone drożdże, cukier, jabłka oraz cynamon. Jak zrobić bezglutenowe racuchy? To bardzo proste. Wystarczy przygotować rozczyn z mieszaniny ciepłego mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki, wymieszać go z mąką, a po wyrośnięciu dodać jabłka i smażyć na patelni na maśle lub oleju do zarumienienia. Pamiętaj, że ciasto potrzebuje czasu, aby wyrosnąć dlatego nie jest to danie które przygotujesz na ostatnią chwilę. Racuchy bezglutenowe z jabłkiem świetnie smakują z jogurtem, cynamonem, możesz dodać też trochę kwaśnych owoców lub owoców jagodowych, które przełamią ich smak. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na bezglutenowe racuchy, które posmakują każdemu.
Wartości odżywcze racuchów bezglutenowych
Energia i białka
(550g)
Węglowodany w racuchach bezglutenowych
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy w przepisie na racuchy bezglutenowe
(550g)
Składniki mineralne w przepisie na racuchy bezglutenowe
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w racuchach bezglutenowych
Lista alergenów dla racuchów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%