Racuchy bezglutenowe

Opublikowano: 31.03.2022 r., 13:09 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
Racuchy bezglutenowe
Jeśli mimo konieczności unikania glutenu w diecie, nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw z dzieciństwa, koniecznie poznaj przepis na racuchy bezglutenowe.
Przygotowanie 30 min
700 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1 szklanka (120 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (120 g)
  • Mleko 1,5% - 1,5 szklanki (370 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, miska

Przepis na racuchy bezglutenowe krok po kroku

Do miski przelej połowę szklanki mleka, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia.

W drugiej misce wymieszaj razem obie mąki. Dwie łyżki mieszanki dodaj do rozczynu, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.

Do miski z mąkami dodaj rozczyn i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka.

Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło i łyżką wykładaj porcje ciasta.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Podawaj z cynamonem.

Jak oceniasz przepis na racuchy bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat racuchów bezglutenowych

Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy na deser, zawsze były najlepsze w wersji z maślanką lub jogurtem i dużą ilością cynamonu. To świetnie danie nie tylko dla dzieci, ale wszystkich bez względu na wiek – ich smak z pewnością przeniesie nas wspomnieniami do beztroskich czasów i ulubionej, domowej kuchni. Przygotowywane na bazie mąki pszennej, nie były jednak dostępne dla osób wymagających stosowania diety bez glutenu, na przykład z powodu celiakii, czy nietolerancji pokarmowej. Dlatego, wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom przedstawiamy przepis na racuchy bezglutenowe, równie dobre i proste w przygotowaniu co te tradycyjne. Aby przygotować racuchy bezglutenowe wystarczy zamienić mąką pszenną na mąki bezglutenowe – najlepiej sprawdzi się mieszanka mąki owsianej i mąki/skrobii ziemniaczanej. Mimo tej zamiany racuchy bezglutenowe będą równie puszyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Oprócz mąk potrzebne Ci będą mleko krowie lub dowolny napój roślinny, świeże lub suszone drożdże, cukier, jabłka oraz cynamon. Jak zrobić bezglutenowe racuchy? To bardzo proste. Wystarczy przygotować rozczyn z mieszaniny ciepłego mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki, wymieszać go z mąką, a po wyrośnięciu dodać jabłka i smażyć na patelni na maśle lub oleju do zarumienienia. Pamiętaj, że ciasto potrzebuje czasu, aby wyrosnąć dlatego nie jest to danie które przygotujesz na ostatnią chwilę. Racuchy bezglutenowe z jabłkiem świetnie smakują z jogurtem, cynamonem, możesz dodać też trochę kwaśnych owoców lub owoców jagodowych, które przełamią ich smak. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na bezglutenowe racuchy, które posmakują każdemu.

Alergeny w racuchach bezglutenowych

Lista alergenów dla racuchów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze racuchów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Racuchy bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego warto zrezygnować z dodawania dodatkowego cukru np. w postaci słodzonych dżemów, syropów, czy miodu, a jako dodatki wybrać jogurt skyr, czy orzechy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
127.37
700.52
Białko (g)
3.80
20.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
25.00
137.52
Węglowodany przyswajalne (g)
22.50
123.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
13.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
1.46
8.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
4.41
Cholesterol (mg)
1.70
9.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
20.93
115.10
Witamina B6 (mg)
0.15
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.14
Witamina E (mg)
0.11
0.60
Retinol (µg (mcg))
19.69
108.28
Tiamina (mg)
0.16
0.90
Ryboflawina (mg)
0.10
0.55
Niacyna (mg)
0.85
4.67
Foliany (µg (mcg))
22.60
124.28
Beta karoten (µg (mcg))
10.66
58.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
22.77
125.24
Potas (mg)
257.24
1414.81
Wapń (mg)
58.82
323.49
Fosfor (mg)
113.51
624.33
Magnez (mg)
29.88
164.34
Żelazo (mg)
0.71
3.88
Cynk (mg)
0.76
4.16
Miedź (mg)
0.09
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów bezglutenowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów bezglutenowych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
120 g
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 120 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
120 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Mleko 1,5%
370 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 370 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jabłko
450 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Koszt składników
21.50