Racuchy bezglutenowe
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1 szklanka (120 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (120 g)
- Mleko 1,5% - 1,5 szklanki (370 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Jabłko - 2 sztuki (450 g)
Przepis na racuchy bezglutenowe krok po kroku
Do miski przelej połowę szklanki mleka, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia.
W drugiej misce wymieszaj razem obie mąki. Dwie łyżki mieszanki dodaj do rozczynu, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
Do miski z mąkami dodaj rozczyn i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło i łyżką wykładaj porcje ciasta.
Smaż obustronnie do zarumienienia.
Podawaj z cynamonem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów bezglutenowych
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy na deser, zawsze były najlepsze w wersji z maślanką lub jogurtem i dużą ilością cynamonu. To świetnie danie nie tylko dla dzieci, ale wszystkich bez względu na wiek – ich smak z pewnością przeniesie nas wspomnieniami do beztroskich czasów i ulubionej, domowej kuchni. Przygotowywane na bazie mąki pszennej, nie były jednak dostępne dla osób wymagających stosowania diety bez glutenu, na przykład z powodu celiakii, czy nietolerancji pokarmowej. Dlatego, wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom przedstawiamy przepis na racuchy bezglutenowe, równie dobre i proste w przygotowaniu co te tradycyjne. Aby przygotować racuchy bezglutenowe wystarczy zamienić mąką pszenną na mąki bezglutenowe – najlepiej sprawdzi się mieszanka mąki owsianej i mąki/skrobii ziemniaczanej. Mimo tej zamiany racuchy bezglutenowe będą równie puszyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Oprócz mąk potrzebne Ci będą mleko krowie lub dowolny napój roślinny, świeże lub suszone drożdże, cukier, jabłka oraz cynamon. Jak zrobić bezglutenowe racuchy? To bardzo proste. Wystarczy przygotować rozczyn z mieszaniny ciepłego mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki, wymieszać go z mąką, a po wyrośnięciu dodać jabłka i smażyć na patelni na maśle lub oleju do zarumienienia. Pamiętaj, że ciasto potrzebuje czasu, aby wyrosnąć dlatego nie jest to danie które przygotujesz na ostatnią chwilę. Racuchy bezglutenowe z jabłkiem świetnie smakują z jogurtem, cynamonem, możesz dodać też trochę kwaśnych owoców lub owoców jagodowych, które przełamią ich smak. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na bezglutenowe racuchy, które posmakują każdemu.
Alergeny w racuchach bezglutenowych
Lista alergenów dla racuchów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze racuchów bezglutenowych
Racuchy bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego warto zrezygnować z dodawania dodatkowego cukru np. w postaci słodzonych dżemów, syropów, czy miodu, a jako dodatki wybrać jogurt skyr, czy orzechy.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.