Racuchy bez drożdży

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z cukrem pudrem
Racuchy bez drożdży
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 5 min
81 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (195 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (230 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (360 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Cukier puder (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, miska

Przepis na racuchy bez drożdży krok po kroku

Do dużej miski wsyp suche składniki (oprócz cukru pudru) i wymieszaj.

Wbij jajko oraz wlej mleko i łyżkę oleju do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Dodaj jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Łyżką wykładaj ciasto formując placuszki.

Smaż z obu stron aż się zrumienią.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na racuchy bez drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat racuchów bez drożdży

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy bez drożdży to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne danie na słodko nadaje się nie tylko na podwieczorek dla dzieci. Może być również smacznym śniadaniem, obiadem lub kolacją. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają czasu na wyrastanie zaczynu.

Racuchy są małymi, okrągłymi placuszkami smażonymi na tłuszczu. Ciasto na racuchy przygotowuje się z mąki, cukru, spulchniacza oraz mleka. Jako trzeci składnik zamiennie używa się świeżych drożdży lub proszku do pieczenia. To powoduje, że placuszki są puszyste, miękkie i zarazem chrupiące. Najbardziej popularna w Polsce jest wersja z jabłkami startymi na tarce lub pokrojonymi w kostkę. Można wykonać ten deser również z dodatkiem banana lub śliwek, ale dziś prezentujemy wersję z pokrojonym jabłkiem.

Aby wykonać ten prosty przepis należy wsypać do miski suche składniki. Następnie dodaje się jajko i mleko. Wszystko najlepiej wymieszać używając miksera. Gdy ciasto jest gotowe kolejnym krokiem są dodatki. W naszym przepisie używamy jabłek, które umyte i pokrojone w kostkę dodaje się do ciasta. Po wymieszaniu składników należy usmażyć placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju.

Racuchy wyróżnia z innych placuszków to, że są pulchne. Ten efekt uzyskujemy dzięki obecności proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury powstaje z niego dwutlenek węgla, który rozpycha ciasto nadając mu piankowej konsystencji.

Jeśli chcesz by placuszki były bardziej fit wymień cukier na słodzik, np. erytrol dodając go w podobnej ilości.

Tak przygotowane placuszki będą szczególnie dobre, gdy oprószycie je cukrem pudrem (również takim ze zmielenia erytrolu). Racuchy można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na racuchy bez drożdży z jabłkami już dziś.

Alergeny w racuchach bez drożdży

Lista alergenów dla racuchów bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów bez drożdży

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz by placuszki były bardziej fit wymień cukier na słodzik, np. erytrol dodając go w podobnej ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
180.47
81.21
Białko (g)
4.72
2.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
25.24
11.36
Węglowodany przyswajalne (g)
24.01
10.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
6.84
3.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
2.46
Cholesterol (mg)
24.06
10.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.59
16.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
103.77
46.70
Potas (mg)
170.02
76.51
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.73
31.38
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.67
47.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.67
6.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
0.64
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów bez drożdży 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów bez drożdży

Koszt składników
25.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
195 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 195 g
Mleko 2%
230 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier waniliowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Sól
2 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Cukier puder
5 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
25.60