Przepis na racuchy bananowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Drożdże rozprowadź w 200 ml ciepłej wody.

Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę do miski, dodaj zaczyn drożdżowy.

Banany obierz ze skórki i zblenduj z jogurtem.

Dodaj puree do mąki i wymieszaj do połączenia składników.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 35 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami racuchy.

Racuchy bananowe podane na talerzu.
Racuchy bananowe
Koszt przygotowania dania
4.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Racuchy bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach bananowych

Racuchy bananowe to bardzo dobry pomysł na smaczne śniadanie. Smaczne racuchy są idealne dla dzieci. Racuchy na słodko będą bardzo dobrym deserem dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na racuchy bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, jogurt naturalny, mąka pszenna, drożdże, woda, olej rzepakowy.

Jak zrobić racuchy bananowe? Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj zaczyn drożdżowy. Banany obierz ze skórki i zblenduj z jogurtem. Dodaj puree do mąki i wymieszaj do połączenia składników. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 35 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami racuchy.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit oraz wspomagają kolonizację jelita dobrymi bakteriami.

Podsumowując smaczne racuchy są najlepsze na śniadanie dla całej rodziny. Racuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Pyszne racuchy bez mleka świetnie sprawdzą się również jako przekąska.

Wartości odżywcze racuchów bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
193.92 kcal
290.88 kcal
Białko
5.16 g
7.74 g

Węglowodany w racuchach bananowych

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
25.52 g
38.28 g
Węglowodany przyswajalne
24.25 g
36.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
1.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
8.37 g
12.55 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
1.52 g
Tłuszcze nienasycone
7.36 g
11.03 g
Tłuszcze jednonasycone
5.22 g
7.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.14 g
3.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
0.62 mg
0.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy bananowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.19 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.45 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.78 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.28 µg (mcg)
94.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy bananowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
25.95 mg
38.93 mg
Potas
262.12 mg
393.19 mg
Wapń
68.30 mg
102.45 mg
Fosfor
91.41 mg
137.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.47 mg
36.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
1.91 mg
Cynk
0.87 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów bananowych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach bananowych

Lista alergenów dla racuchów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania racuchów bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
250 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na racuchy bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób