Racuchy bananowe
- Banan - 2 duże sztuki (250 g)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na racuchy bananowe krok po kroku
Drożdże rozprowadź w 200 ml ciepłej wody.
Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę do miski, dodaj zaczyn drożdżowy.
Banany obierz ze skórki i zblenduj z jogurtem.
Dodaj puree do mąki i wymieszaj do połączenia składników.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 35 minut.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami racuchy.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat racuchów bananowych
Racuchy bananowe to bardzo dobry pomysł na smaczne śniadanie. Smaczne racuchy są idealne dla dzieci. Racuchy na słodko będą bardzo dobrym deserem dla osób na diecie redukcyjnej. Przepis na racuchy bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, jogurt naturalny, mąka pszenna, drożdże, woda, olej rzepakowy.
Jak zrobić racuchy bananowe? Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj zaczyn drożdżowy. Banany obierz ze skórki i zblenduj z jogurtem. Dodaj puree do mąki i wymieszaj do połączenia składników. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 35 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami racuchy.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit oraz wspomagają kolonizację jelita dobrymi bakteriami.
Podsumowując smaczne racuchy są najlepsze na śniadanie dla całej rodziny. Racuchy są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Pyszne racuchy bez mleka świetnie sprawdzą się również jako przekąska.
Alergeny w racuchach bananowych
Lista alergenów dla racuchów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze racuchów bananowych
Racuchy bananowe to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Placuszki świetnie sprawdzą się jako danie po treningowe. Placuszki bananowe podawać można dla osób z problemami żołądkowymi.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.