Racuchy
- Mleko 1,5% - 0,8 szklanki (200 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (140 g)
- Jabłko - 1 duże (210 g)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na racuchy krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko, cukier i sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie miksuj przez 10 minut aż będzie gładkie i puszyste.
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do ciasta.
Rozgrzej patelnie posmarowaną olejem.
Na patelnie przełóż porcję ciasta za pomocą łyżki.
Smaż na złoty kolor z każdej strony po około 3 minuty.
Do podania możesz posypać cukrem pudrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów
W kuchni polskiej znanych jest wiele placków i placuszków przygotowywanych z różnego rodzaju ciast ale także za pomocą różnych rodzajów obróbki termicznej. Proziaki, sodziaki, racuchy, racuchy drożdżowe i wiele innych, to różne placuszki wywodzące się z różnych polskich regionów.
Racuchy można wykonać w różnych wersjach. Ciasto na racuchy może być przygotowane z sodą oczyszczoną lub z drożdżami. Racuszki mogą być z jabłkami w środku lub bez niczego. Nie ważne jak przygotowane, domowe placki są pyszne, puszyste i idealnie słodkie. Najlepiej smakują delikatnie opruszone cukrem pudrem. Racuchy z jabłkami są dla wielu osób smakiem dzieciństwa. Obecnie wciąż są przysmakiem dzieci ale także dorosłych.
Przepis na racuchy jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wiele zaangażowania ani czasu aby z prostych i popularnych składników stworzyć pyszne danie. A więc jak zrobić racuchy aby były soczyste i delikatne? Ważne aby ciasto było znacznie gęstsze niż ciasto naleśnikowe, zastępując sodę oczyszczoną proszkiem do pieczenia pamiętaj aby dać go dwukrotnie więcej. Ważnym etapem jest również smażenie racuchów, to on znacząco wpływa na ich konsystencję. Jak smażyć racuchy aby były delikatne, soczyste i nie nasiąknięte tłuszczem? Ważne aby użyć dobrej patelni do której nie przywiera jedzenie i posiada grub dno. Tłuszcz użyty do smażenia musi być odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze, należy go mocno rozgrzać a jego ilość powinna być taka, aby sięgał do ¼ placka. Przez cały czas smażenia utrzymuj stałą temperaturę a po ściągnięciu porcji z patelni daj jej 1-2 minuty aby ponownie mogła się mocno rozgrzać. Dzięki temu ciasto nie będzie wchłaniało aż takiej dużej ilości tłuszczu.
Racuchy są wyśmienitym podwieczorkiem, przekąską a nawet śniadaniem. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli a dla wielu osób są miłym wspomnieniem dzieciństwa. Soczyste placuszki możesz pzygotować także z mąki pełnoziarnistej pszennej, kokosowej lub owsianej.
Alergeny w racuchach
Lista alergenów dla racuchów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów
Racuchy są popularnym daniem kuchni polskiej. Są smażone na tłuszczu oraz przygotowane z mąki pszennej dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.