Quritto
- Tortilla pełnoziarnista (245 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka czerwona (250 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na quritto krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dodaj do niej sól, pieprz, paprykę słodką i chili.
Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wszystko razem dobrze przysmaż.
Farsz rozłóż na 2 placki tortilli, a na wierzch zetrzyj mozzarellę.
Całość przykryj drugim plackiem i podgrzewaj na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
Gotową quesadillę przekrój na mniejsze, trójkątne kawałki.
Więcej informacji na temat quritta
Quritto to inspirowane kuchnią meksykańską proste danie, które bazuje na plackach tortilli i pysznym farszu z kurczaka. Jest szybkie, a przy tym niezwykle smaczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić quritto, by było pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się doskonale. To świetny pomysł na szybką przekąskę czy pełnowartościowy lunch, obiad, a także kolację. W tym daniu znajduje się bardzo dużo białka, dzięki czemu całość jest naprawdę sycąca, a także pyszna. Będzie idealnym wyborem dla całej rodziny, również dla dzieci. To bardzo proste danie, które syci na długo i pozwala cieszyć się dobrym i pożywnym posiłkiem. W takiej wersji tortilla na pewno przypadnie do gustu także wszystkim, którzy kochają dania typu fast food. Choć niepozorna, to potrawa bardzo sycąca i niezwykle smaczna.
Przepis na quritto to doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad. To tradycyjne, przygotowywane w Meksyku nazywa się quesadillą. Choć można dostać ją w wielu restauracjach, to jednak domowa opcja smakuje najlepiej. Potrzebujesz do niej pierś z kurczaka, a także placki tortilli, oprócz tego możesz dodać również swoje ulubione warzywa. Dzięki temu będzie smaczne i sycące. Powstaje z niego pyszna potrawa, która znana jest wszystkim amatorom kuchni meksykańskiej. To tak naprawdę podsmażone placki tortilli z przepysznym nadzieniem. Do farszu można dodawać wszystkie ulubione produkty, by smak jak najbardziej odpowiadał preferencjom. Ta opcja jest jak najbardziej meksykańska. W tej opcji kurczak został przyprawiony za pomocą ostrej i słodkiej papryki, które jak najbardziej podkreślają smak całości. Quritto można podawać również z dodatkiem sosu, jednak nie jest to konieczne. Dobrze przyprawione mięso i duży dodatek sera sprawiają, że całość nawet bez sosu smakuje wybornie i ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Warzywa sprawiają, że jest świetnym źródłem białka i wielu cennych witamin. Kurczak dostarcza sporo białka i tryptofanu, dzięki czemu całość jest dobrym wyborem na wieczór.
Alergeny w quritto
Lista alergenów dla quritta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze quritta
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(533g)
Węglowodany
(533g)
Tłuszcze
(533g)
Witaminy
(533g)
Składniki mineralne
(533g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.