Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Opublikowano: 09.04.2021 r., 17:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Quiche ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Tarta, inaczej nazywana quiche w innej odsłonie. Przepyszny aromat łososia, rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia, że powstaje nieoczywiste danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 70 min
904 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (240 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Łosoś filet (150 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Ser camembert 1 opakowanie (180 g)
  • Pomidor (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, wałek, forma do tarty 24 cm

Przepis na quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert krok po kroku

Przygotuj ciasto kruche. W misce umieść mąkę. Dodaj sól i pieprz oraz masło. Siekaj wszystko przez chwilę i następnie dodaj jajko. Zacznij szybko ugniatań dłońmi aż ciasto będzie gładkie. Wstaw wyrobione ciasto do lodówki.

Formę na tartę wysmaruj olejem. Ciasto kruche wyłóż na stolnicę rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Formę wyłóż ciastem. Brzegi również mają był przykryte ciastem. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.

Wstaw ciasto do pieczenia na 20 minut. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza.

W tym czasie przygotuj dodatki. Łososia pokrój w większą kostkę. Pomidora pokrój w plastry a oliwki na pół. Ser camembert pokrój w paski. Szparagi umyj i ułam najgrubsze części łodyg.

Przygotuj sos. Jajka roztrzep razem ze śmietanką, dodaj sól, pieprz, paprykę słodką oraz oregano.

Na przypieczoną tartę wylej masę jajeczną. Ułóż na wierzchu dodatki.

Wstaw całość do piekarnika i piecz około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak oceniasz przepis na quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym daniem. Wszystkie składniki do siebie idealnie pasują. Danie jest bardzo pyszne, koniecznie musisz go zrobić. Przepyszny aromat łososia, kremowy i rozpływający się ser camembert oraz dodatek oliwek i pomidora sprawia że powstaje nieoczywiste danie.

Spód zrobiony jest ciasta kruchego. Na spód wykonaj sos z jajkiem i śmietaną. To właśnie sprawia że to konkretne danie to quiche a nie tarta.

Alergeny w quichym ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Lista alergenów dla quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser camembert
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

na 100g gotowej potrawy

Te danie jest bogate w korzystne dla zdrowia składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe. Pyszny, odżywczy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
266.03
904.49
Białko (g)
10.38
35.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
14.13
48.03
Węglowodany przyswajalne (g)
13.96
47.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
18.70
63.59
Tłuszcze nasycone (g)
13.20
44.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.50
18.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
7.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.80
162.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
172.87
587.77
Potas (mg)
140.46
477.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.23
252.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
142.66
485.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.98
78.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
5.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quichego ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Łosoś filet
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Ser camembert
180 g
1 opakowanie
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Pomidor
120 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
55.00