Quiche z warzywami
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Bakłażan - 1 mała sztuka (300 g)
- Brokuły (150 g)
- Sok z limonki (30 ml)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na quiche z warzywami krok po kroku
Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.
Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.
Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cukinię, bakłażana i obraną marchew pokrój w półplasterki.
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki.
Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj pozostałe warzywa i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu.
W dużej misce umieść mleko, 3 jajka, sok z limonki oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie do miski dodaj warzywa z patelni i dokładnie wymieszaj.
Zawartość miski przełóż na podpieczony spód tarty.
Quiche z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 40 minut.
Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat quiche z warzywami
Quiche z warzywami to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Przepis na quiche z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, cebula, czosnek, cukinia, marchew, papryka czerwona, bakłażan, brokuł, sok z limonki, mleko, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
Jak zrobić quiche z warzywami? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię, bakłażana i obraną marchew pokrój w półplasterki. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pozostałe warzywa i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. W dużej misce umieść mleko, 3 jajka, sok z limonki oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie do miski dodaj warzywa z patelni i dokładnie wymieszaj. Zawartość miski przełóż na podpieczony spód tarty. Quiche z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 40 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Podsumowując pyszne quiche z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Najlepsze quiche jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Tarta z warzywami stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w quiche z warzywami
Lista alergenów dla quiche z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze quiche z warzywami
Quiche z warzywami to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie wielu warzyw sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.