Quiche z porem
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
- Por - 1 sztuka (140 g)
- Cebula (50 g)
- Masło (20 g)
- Pieczarki (125 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Ser camembert - 1 opakowanie (120 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na quiche z porem krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Ciasto francuskie wyłożyć na spód i boki formy. Wyłożyć obciążniki do ciasta (albo folię aluminiową wyłóż na dno i ułóż na niej fasolę).
Piecz spód przez 15 minut.
Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Zmniejsz temperaturę na 180 st. C.
Podczas pieczenia zrób nadzienie.
Masło rozgrzej na patelni.
Podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę, pieczarki pokrojone w ćwierćplastry i por pokrojony w pół plastry.
Duś kilka minut ze szczyptą soli (warzywa mają zmięknąć).
W misce połącz śmietanę, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, estragonu i oregano, 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz szczyptę gałki muszkatołowej, mąkę, żółtka oraz jajka.
Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Wsyp połowę startego na dużych oczkach tarki sera cheddar i wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż zawartość patelni (rozprowadź równomiernie).
Zalej wszystko śmietaną. Rozprowadź.
Piecz quiche 10 minut z termoobiegiem (180 st. C).
Na wierzch wyłóż resztę startego sera cheddar oraz plastry sera camembert.
Piecz jeszcze 10 minut w 200 st. C z termoobiegiem (do roztopienia sera).
Tartę podawaj około 10 minut po wyjściu z piekarnika.
Więcej informacji na temat quiche z porem
Wegetariańska potrawa, jaką jest quiche z duszonym porem i pieczarkami, szczypiorkiem oraz z serem jest bardzo pyszna – idealna na obiad lub jako smaczny podwieczorek. Przepis na quiche z porem jest dobrą propozycją na posiłek bez mięsa. Smaczna, francuska tarta robi się szybko i bardzo prosto. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić quiche z porem, spróbuj tego przepisu – nie zawiedziesz się. Quiche z porem to najlepsze co możesz zrobić, gdy potrzebujesz inspiracji na danie bez mięsa. Francuska tarta jest najlepsza, gdy podasz ją na gorąco.
Quiche jest to potrawa, która wywodzi się z kuchni francuskiej. Oznacza smaczną tartę na słono. Quiche można zrobić z ciasta francuskiego albo kruchego. Nadzienie do quiche jest wytrawne i charakteryzuje się pysznym nadzieniem na bazie jajka i śmietany.
Quiche z porem, szczypiorkiem i z serem to pyszna, wytrawna, wegetariańska tarta. Przepis na quiche z porem składa się z ciasta francuskiego i warzywnego nadzienia zalanego masą ze śmietaną i jajkiem. Wierzch to ser cheddar i camembert. Żeby zwiększyć ilość białka w przepisie na quiche z porem, warto zamienić ser cheddar na ser mozzarella light. Dodatkowo obniży się kaloryczność i ilość tłuszczu.
Quiche z porem można podawać jako obiad czy kolację. Jest dobra nawet na wegetariańską przystawkę. To fajny posiłek na co dzień, ale też świetnie sprawdzi się na imprezie albo spotkaniu ze znajomymi. Jest bardzo smaczna z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Przygotowanie quiche z porem i z serem: na początku należy podpiec spód z obciążeniem (ciasto francuskie wyłóż do formy, zakrywając dno i boki). W tym czasie, gdy spód się piecze, zajmij się przygotowywaniem nadzienia. W tym celu trzeba przygotować duszony por z pieczarkami i cebulą. Z duszonym porem najlepiej komponuje się masło, ale można je zastąpić olejem. Warzywa muszą zmięknąć, więc w międzyczasie zrób masę śmietanowo-jajeczną. Wymieszaj jajka, żółtka, śmietanę, mąkę, szczypiorek, część sera oraz przyprawy (sól, pieprz, estragon suszony, oregano i gałkę muszkatołową). Gdy spód jest podpieczony, wyłóż na niego warzywa, zalej masą i piecz. Na końcu dołóż sery i piecz do ich roztopienia.
Jak zrobisz quiche z porem, należy odczekać z krojeniem francuskiej tarty. Powinna lekko ostygnąć, by się ją lepiej kroiło. Najlepsza będzie po odczekaniu około 10 minut.
Obciążenie ciasta francuskiego ma zapobiegać wyrastaniu ciasta (powinno być płaskie, nie wyrośnięte). Dobra do tego będzie folia aluminiowa i fasola, ale także są specjalnie przeznaczone do tego obciążniki do pieczenia.
Alergeny w quiche z porem
Lista alergenów dla quiche z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser camembert
- Ser cheddar
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na quiche z porem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon suszony
Wartości odżywcze quiche z porem
Dodatek sera żółtego sprawia, że potrawa ma kwasy tłuszczowe nasycone (nadmiar niekorzystny dla zdrowia). W przepisie znajdują się wszystkie makroskładniki (tłuszcz, węglowodany i białko). Jest to przepis wysokokaloryczny.
Energia i białka
(303g)
Węglowodany
(303g)
Tłuszcze
(303g)
Witaminy
(303g)
Składniki mineralne
(303g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.