Quiche z łososiem
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (375 g)
- Masło (20 g)
- Cebula (100 g)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Szpinak (200 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Ser Feta (150 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
Przepis na quiche z łososiem krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Tortownicę wyłóż ciastem francuskim (dno i boki). Nałóż obciążenie i piecz 10 minut. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 5 minut.
Masło rozpuść na patelni.
Pokrój obraną cebulę w kostkę i podsmaż na maśle ze szczyptą soli.
Dodaj 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.
Dodaj do cebuli i czosnku pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmaż chwilę.
Dodaj szpinak i duś, aż liście zmiękną.
Ostudź farsz.
Do zimnego farszu dodaj jajko, serek ricottę, pół sera mozzarella startego na tarce na dużych oczkach.
Dodaj szczyptę soli (nie za dużo - łosoś i ser feta są słone), pieprzu, pieprzu cytrynowego oraz odrobinę startej skórki z cytryny. Wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż farsz i rozprowadź równomiernie.
Piecz quiche przez 10 minut w 180 st. C termoobiegiem.
Po tym czasie na wierzch wyłóż resztę startego sera mozzarella, kawałki łososia oraz pokruszony ser feta.
Piecz jeszcze 10 minut (bez termoobiegu).
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut z podaniem.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat quiche z łososiem
Szybka, francuska tarta na słono – quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami z ricottą. Ten prosty przepis to najlepsza propozycja na ciekawe danie. Do tego ser feta i mozzarella. Wszystko to jest zapieczone i daje pyszną i bardzo szybką potrawę. Przepis na quiche z łososiem nada się nie tylko na obiad. To połączenie składników jest bardzo dobre i świetnie do siebie pasuje. Jeśli nie wiesz, jak zrobić quiche z łososiem – skorzystaj z tego prostego przepisu. Podawaj tartę na gorąco. Wtedy jest najlepsza.
Quiche jest formą tarty. Danie pochodzi z Francji i cechuje się tym, że jest to francuska tarta w wersji wytrawnej. Zazwyczaj w nadzieniu znajduje się jajko i śmietana. Spód do quiche przygotowuje się z ciasta kruchego albo ciasta francuskiego.
Quiche z łososiem to pyszna propozycja, która jest szybka do zrobienia. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ten prosty przepis jest jeszcze szybszy i łatwiejszy. Quiche w takiej wersji zawiera najlepsze składniki, takie jak: szpinak, czosnek, cebulę i pomidorki podsmażone na maśle wymieszane z jajkiem, serem mozzarella i ricottą. Na wierzchu znajdują się sery, które dobre są do łososia wędzonego (ser feta i mozzarella). Ta pyszna tarta z łososiem wędzonym to dobra propozycja na obiad, kolację, a nawet jako przystawkę na imprezę. Do obiadu, który składa się z francuskiej tarty, super pasuje sos czosnkowy, koperkowy lub chrzanowy.
Jak zrobić quiche z łososiem? Podpiecz spód z ciasta francuskiego i w tym czasie przygotuj nadzienie. Gdy będzie się piekł spód, na ciasto francuskie wyłóż obciążenie, by ciasto nie wyrosło za bardzo. Podsmaż warzywa i ostudź. Wymieszaj podsmażone i następnie ostudzone składniki z jajkiem, serem mozzarella, ricottą oraz przyprawami. Nadzienie wyłóż na spód i podpiecz. Następnie dodaj łososia oraz sery i piecz jeszcze chwilę. Gotowe.
Jak zrobisz quiche z łososiem, po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut z krojeniem. Quiche z łososiem wędzonym będzie łatwiej pokroić.
*Do przepisu na quiche z łososiem można użyć też szpinaku mrożonego. Nie trzeba go wcześniej rozmrażać. Możesz dodać zamrożony szpinak od razu na patelnię.
*Przepis na quiche z łososiem ma ricottę zamiast śmietany. Jako zamiennik można jej użyć - będzie równie dobra.
Jeżeli chcesz odchudzić quiche z łososiem, użyj ciasta francuskiego oraz sera mozzarella w wersji o obniżonej wartości kalorycznej. Znacznie obniży się kaloryczność potrawy, a przy okazji także tłuszczu. Zwiększysz natomiast ilość białka, ponieważ ser mozzarella ma go bardzo dużą ilość.
Alergeny w quiche z łososiem
Lista alergenów dla quiche z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek ricotta
- Ser Mozzarella
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze quiche z łososiem
Łosoś wędzony to dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwasy te są bardzo ważne w diecie człowieka. Nie zaleca się podawania łososia wędzonego dzieciom poniżej 3 roku życia.
Energia i białka
(381g)
Węglowodany
(381g)
Tłuszcze
(381g)
Witaminy
(381g)
Składniki mineralne
(381g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.