Quiche z cukinią
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (125 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukinia - 2 duże sztuki (800 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Śmietana 18% (200 g)
Przepis na quiche z cukinią krok po kroku
Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.
Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 10 minut.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój na cienkie półplasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę.
Następnie dodaj cukinię i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W misce umieść 3 jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Następnie składniki wymieszaj dokładnie.
Na podpieczony spód ułóż zawartość patelni i całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
Quiche z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut.
Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat quiche z cukinią
Quiche z cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowe quiche świetnie sprawdzi się również jako przekąska serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Przepis na quiche z cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: mąka pszenna, masło, jajka, cukinia, cebula, oliwa z oliwek, śmietana 18%, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
Jak zrobić quiche z cukinią? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę. Następnie dodaj cukinię i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W misce umieść 3 jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Następnie składniki wymieszaj dokładnie. Na podpieczony spód ułóż zawartość patelni i całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Quiche z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.
Cukinia zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi ona źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując pyszne quiche z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu quiche jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Pieczona cukinia wykorzystana do przygotowania dania stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w quiche z cukinią
Lista alergenów dla quiche z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze quiche z cukinią
Quiche z cukinią to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie cukinii oraz cebuli sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.