Quiche lorraine
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mleko 2% - 1 łyżka, 200 (220 ml)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula (100 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Śmietana 12% (200 g)
Przepis na quiche lorraine krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło, 1 łyżkę mleka i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami. Ciasto zwiń w kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Całość odstaw do przestygnięcia.
Do miski wbij 4 jajka i wlej 200 ml mleka. Całość dokładnie razem wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią ciasto. Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Następnie poukładaj na spodzie boczek z cebulą, wylej masę jajeczną i zetrzyj na wierzch ser.
Całość piecz razem jeszcze 25 minut.
Więcej informacji na temat quiche lorraine
Quiche lorraine to przepyszny francuski specjał, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych posiłków. To wytrawna zapiekanka, pełna smaku i aromatu. Jej bazą jest kruche, maślane ciasto, do którego dodaje się jajeczną masę i ulubione składniki. W tradycyjnej wersji jest to głównie boczek i żółty ser. Tą zapiekankę można podawać na obiad i kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić quiche lorraine, by było naprawdę szybkie, a przy tym bardzo proste, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest łatwa, a przy tym ma wspaniały smak. To wszystko zasługa dodatków, które się w tej zapiekance znajdują. Podsmażone cebula i boczek to idealny duet, który sprawdza się w każdym wydaniu, zwłaszcza ukryty w pysznym chrupiącym cieście.
Przepis na quiche lorraine jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Jego wykonanie składa się z trzech etapów. Pierwszym jest przygotowanie kruchego ciasta, które następnie musi zostać porządnie schłodzone w lodówce, dla lepszego smaku i struktury. Wykonywanie ciasta jest najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu, dlatego w przypadku braku czasu można tą tartę przygotować na cieście francuskim, które bez problemu dostanie się w każdym większym sklepie. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu, jednak wciąż wersja na kruchym spodzie jest bardziej tradycyjna i ma więcej smaku.
Nadzienie robi się niezwykle szybko. Wystarczy tylko podsmażyć cebulę z boczkiem. Dobrze, by mięso było naprawdę dobrze przyrumienione, dzięki temu całe danie nabierze lepszego smaku i aromatu. Boczek ukryty jest głęboko pod warstwą sera i masą jajeczną, jednak, dzięki temu całość pięknie się prezentuje.
Ten oryginalny przepis na pyszne quiche lorraine na pewno zrobi furorę, gdyż całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. To danie dobre na ekspresowy obiad, który robi się praktycznie sam. Jest tak smaczne, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. To naprawdę pyszny pomysł na sycący posiłek, pełen smaku i aromatu świeżych ziół.
Alergeny w quiche lorraine
Lista alergenów dla quiche lorraine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser parmezan
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze quiche lorraine
To danie, które ze względu na spory dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(368g)
Węglowodany
(368g)
Tłuszcze
(368g)
Witaminy
(368g)
Składniki mineralne
(368g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.