Quiche lorraine

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche lorraine z boczkiem i serem
Quiche lorraine
Quiche lorraine to pomysł na naprawdę wyśmienity domowy posiłek, który można zrobić w bardzo szybkim czasie. Całość jest łatwa, a prezentuje się przepięknie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
1015 kcal
Kcal w porcji
368 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mleko 2% - 1 łyżka, 200 (220 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na quiche lorraine krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone masło, 1 łyżkę mleka i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób rękami. Ciasto zwiń w kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek, następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Całość odstaw do przestygnięcia.

Do miski wbij 4 jajka i wlej 200 ml mleka. Całość dokładnie razem wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią ciasto. Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Następnie poukładaj na spodzie boczek z cebulą, wylej masę jajeczną i zetrzyj na wierzch ser.

Całość piecz razem jeszcze 25 minut.

Jak oceniasz przepis na quiche lorraine
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat quiche lorraine

Quiche lorraine to przepyszny francuski specjał, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych posiłków. To wytrawna zapiekanka, pełna smaku i aromatu. Jej bazą jest kruche, maślane ciasto, do którego dodaje się jajeczną masę i ulubione składniki. W tradycyjnej wersji jest to głównie boczek i żółty ser. Tą zapiekankę można podawać na obiad i kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić quiche lorraine, by było naprawdę szybkie, a przy tym bardzo proste, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest łatwa, a przy tym ma wspaniały smak. To wszystko zasługa dodatków, które się w tej zapiekance znajdują. Podsmażone cebula i boczek to idealny duet, który sprawdza się w każdym wydaniu, zwłaszcza ukryty w pysznym chrupiącym cieście.

Przepis na quiche lorraine jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Jego wykonanie składa się z trzech etapów. Pierwszym jest przygotowanie kruchego ciasta, które następnie musi zostać porządnie schłodzone w lodówce, dla lepszego smaku i struktury. Wykonywanie ciasta jest najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu, dlatego w przypadku braku czasu można tą tartę przygotować na cieście francuskim, które bez problemu dostanie się w każdym większym sklepie. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu, jednak wciąż wersja na kruchym spodzie jest bardziej tradycyjna i ma więcej smaku.

Nadzienie robi się niezwykle szybko. Wystarczy tylko podsmażyć cebulę z boczkiem. Dobrze, by mięso było naprawdę dobrze przyrumienione, dzięki temu całe danie nabierze lepszego smaku i aromatu. Boczek ukryty jest głęboko pod warstwą sera i masą jajeczną, jednak, dzięki temu całość pięknie się prezentuje.

Ten oryginalny przepis na pyszne quiche lorraine na pewno zrobi furorę, gdyż całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. To danie dobre na ekspresowy obiad, który robi się praktycznie sam. Jest tak smaczne, że znika ze stołu w ekspresowym tempie. To naprawdę pyszny pomysł na sycący posiłek, pełen smaku i aromatu świeżych ziół.

Alergeny w quiche lorraine

Lista alergenów dla quiche lorraine przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze quiche lorraine

na 100g gotowej potrawy

To danie, które ze względu na spory dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(368g)
Energia (kcal)
276.00
1015.69
Białko (g)
12.75
46.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(368g)
Węglowodany (g)
15.05
55.39
Węglowodany przyswajalne (g)
14.94
54.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(368g)
Tłuszcz (g)
18.23
67.10
Tłuszcze nasycone (g)
10.58
38.94
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
28.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.08
22.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
5.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
113.65
418.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(368g)
Witamina A (µg (mcg))
137.63
506.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.64
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
135.66
499.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.97
Ryboflawina (mg)
0.25
0.93
Niacyna (mg)
2.57
9.45
Foliany (µg (mcg))
36.70
135.05
Beta karoten (µg (mcg))
23.59
86.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(368g)
Sód (mg)
349.05
1284.50
Potas (mg)
183.46
675.15
Wapń (mg)
135.23
497.65
Fosfor (mg)
184.49
678.92
Magnez (mg)
20.48
75.36
Żelazo (mg)
1.46
5.36
Cynk (mg)
1.16
4.26
Miedź (mg)
0.07
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche lorraine 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quiche lorraine

Koszt składników
43.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
220 ml
1 łyżka, 200
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 ml
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
43.70