Quesadilla z szynką
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mąka kukurydziana (150 g)
- Szynka kanapkowa - 15 plasterków (300 g)
- Ser żółty (300 g)
- Pieczarki marynowane konserwowe (100 g)
Przepis na quesadilla z szynką krok po kroku
Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
Tortille pokrój w trójkątne kawałki.
Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami.
Więcej informacji na temat quesadilla z szynką
Pyszna quesadilla z szynką to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie pysznego farszu i kukurydzianych tortilli. Przepis na quesadillę z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, sól, szynka wieprzowa wędzona, pieczarki marynowane oraz ser żółty.
Jak zrobić quesadillę z szynką? Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj aż ser się rozpuści. Tortille pokrój w trójkątne kawałki. Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami. Podawaj je z dipem majonezowym lub jogurtowym.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Pamiętaj, aby wybrać szynkę dobrej jakości bez konserwantów i zagęstników.
Podsumowując domowa tortilla świetnie sprawdzi się na obiad. Pomysł na tortille możesz wykorzystać przygotowując je na przyjęcia dla dzieci. Dobra tortilla przygotowana na patelni może być przechowywana przez 3-4 dni, wystarczy tylko dodać farsz i podgrzać. Smaczna quesadilla zachwyci Twoich nie zapowiedzianych gości.
Alergeny w quesadilla z szynką
Lista alergenów dla quesadilla z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
Wartości odżywcze quesadilla z szynką
Quesadilla to szybkie danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Dodatek warzyw sprawi że posiłek będzie miał więcej błonnika. Ser żółty jest bardzo bogaty w wapń. Zawiera też dużo tłuszczu przez co jest kaloryczny dlatego powinny go unikać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.