Quesadilla z szynką

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quesadilla, sałata, jajka, sos pomidorowy
Quesadilla z szynką
Quesadilla z szynką to wariacja na temat tradycyjnego dania kuchni meksykańskiej. Tradycyjne danie jest tylko z dodatkiem sera lecz szynka nieco wzbogaci jego smak.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
597 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Szynka kanapkowa - 15 plasterków (300 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Pieczarki marynowane konserwowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na quesadilla z szynką krok po kroku

Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.

Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.

Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj, aż ser się rozpuści.

Tortille pokrój w trójkątne kawałki.

Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami.

Jak oceniasz przepis na quesadilla z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat quesadilla z szynką

Pyszna quesadilla z szynką to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie pysznego farszu i kukurydzianych tortilli. Przepis na quesadillę z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, sól, szynka wieprzowa wędzona, pieczarki marynowane oraz ser żółty.

Jak zrobić quesadillę z szynką? Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj aż ser się rozpuści. Tortille pokrój w trójkątne kawałki. Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami. Podawaj je z dipem majonezowym lub jogurtowym.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Pamiętaj, aby wybrać szynkę dobrej jakości bez konserwantów i zagęstników.

Podsumowując domowa tortilla świetnie sprawdzi się na obiad. Pomysł na tortille możesz wykorzystać przygotowując je na przyjęcia dla dzieci. Dobra tortilla przygotowana na patelni może być przechowywana przez 3-4 dni, wystarczy tylko dodać farsz i podgrzać. Smaczna quesadilla zachwyci Twoich nie zapowiedzianych gości.

Alergeny w quesadilla z szynką

Lista alergenów dla quesadilla z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe

Wartości odżywcze quesadilla z szynką

na 100g gotowej potrawy

Quesadilla to szybkie danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Dodatek warzyw sprawi że posiłek będzie miał więcej błonnika. Ser żółty jest bardzo bogaty w wapń. Zawiera też dużo tłuszczu przez co jest kaloryczny dlatego powinny go unikać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
298.55
597.10
Białko (g)
15.69
31.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.01
50.03
Węglowodany przyswajalne (g)
24.29
48.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.97
29.94
Tłuszcze nasycone (g)
8.82
17.63
Tłuszcze nienasycone (g)
6.15
12.30
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Tiamina (mg)
0.47
0.94
Ryboflawina (mg)
0.31
0.61
Niacyna (mg)
3.40
6.79
Foliany (µg (mcg))
52.80
105.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
712.95
1425.90
Potas (mg)
196.65
393.30
Wapń (mg)
216.25
432.50
Fosfor (mg)
250.50
501.00
Magnez (mg)
24.20
48.40
Żelazo (mg)
1.85
3.70
Cynk (mg)
2.04
4.07
Miedź (mg)
0.10
0.21
Mangan (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: pieczarki marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilla z szynką 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quesadilla z szynką

Koszt składników
33.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka kukurydziana
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Szynka kanapkowa
300 g
15 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Pieczarki marynowane konserwowe
100 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 100 g
Koszt składników
33.90