Quesadilla z serem
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (70 g)
- Mąka kukurydziana - pół szklanki (70 g)
- Ser gouda (200 g)
Przepis na quesadilla z serem krok po kroku
Na początek przygotuj kukurydziane tortille: w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, złóż ją wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.
Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki.
Więcej informacji na temat quesadilla z serem
Quesadilla z serem to doskonały pomysł na pyszną przekąskę z żółtym serem. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie sera i kukurydzianych tortilli. Przepis na quesadillę z serem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania tortilli z serem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, sól, ser żółty.
Jak zrobić quesadillę z serem? Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, złóż ją wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści. Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki. Podawaj je z dipem majonezowym lub jogurtowym.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.
Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu i jest bardzo kaloryczny. Jest jednak świetnym źródłem wapnia odpowiadającego za prawidłową mineralizacje i budowę naszych kości.
Podsumowując domowa tortilla świetnie nadaje się na obiad. Możesz ją także przygotować z kurczakiem. Sprawdzony przepis jest łatwy w przygotowaniu a dobra tortilla może posłużyć jako lunch do pracy.
Alergeny w quesadilla z serem
Lista alergenów dla quesadilla z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze quesadilla z serem
Quesadilla to danie dość mocno kaloryczne. Zawiera dużo sera żółtego a co za tym idzie tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie ograniczaj tego typu dania.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.