Quesadilla z serem

Opublikowano: 05.10.2021 r., 7:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serowa quesadilla na zielonym talerzu
Quesadilla z serem
Quesadilla z serem to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Połączenie sera i kukurydzianej tortilli jest bardzo proste i pyszne. Danie możesz podać dzieciom.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
610 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (70 g)
  • Mąka kukurydziana - pół szklanki (70 g)
  • Ser gouda (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na quesadilla z serem krok po kroku

Na początek przygotuj kukurydziane tortille: w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.

Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.

Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, złóż ją wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.

Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki.

Jak oceniasz przepis na quesadilla z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat quesadilla z serem

Quesadilla z serem to doskonały pomysł na pyszną przekąskę z żółtym serem. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie sera i kukurydzianych tortilli. Przepis na quesadillę z serem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania tortilli z serem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, sól, ser żółty.

Jak zrobić quesadillę z serem? Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Zetrzyj na tarce ser i ułóż go na tortilli, złóż ją wpół i podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści. Ciepłe tortille pokrój trójkątne kawałki. Podawaj je z dipem majonezowym lub jogurtowym.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.

Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu i jest bardzo kaloryczny. Jest jednak świetnym źródłem wapnia odpowiadającego za prawidłową mineralizacje i budowę naszych kości.

Podsumowując domowa tortilla świetnie nadaje się na obiad. Możesz ją także przygotować z kurczakiem. Sprawdzony przepis jest łatwy w przygotowaniu a dobra tortilla może posłużyć jako lunch do pracy.

Alergeny w quesadilla z serem

Lista alergenów dla quesadilla z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze quesadilla z serem

na 100g gotowej potrawy

Quesadilla to danie dość mocno kaloryczne. Zawiera dużo sera żółtego a co za tym idzie tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie ograniczaj tego typu dania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
359.09
610.45
Białko (g)
18.87
32.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
32.93
55.98
Węglowodany przyswajalne (g)
32.04
54.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
16.82
28.59
Tłuszcze nasycone (g)
11.87
20.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Tiamina (mg)
0.35
0.59
Ryboflawina (mg)
0.36
0.61
Niacyna (mg)
2.57
4.37
Foliany (µg (mcg))
74.12
126.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
482.38
820.05
Potas (mg)
126.97
215.85
Wapń (mg)
415.68
706.65
Fosfor (mg)
365.65
621.60
Magnez (mg)
30.65
52.10
Żelazo (mg)
2.20
3.74
Cynk (mg)
2.64
4.49
Miedź (mg)
0.08
0.13
Mangan (mg)
0.20
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilla z serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quesadilla z serem

Koszt składników
14.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
70 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Mąka kukurydziana
70 g
pół szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 70 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
14.90