Quesadilla bez mięsa
- Tortilla - 8 sztuk (400 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Ser żółty (400 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Oliwki czarne (150 g)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Majonez (200 g)
Przepis na quesadilla bez mięsa krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Tortille posmaruj majonezem i posyp serem.
Umieść składniki na tortilli a na wierzch połóż drugi placek.
Podgrzej na patelni aż ser się rozpuści.
Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Quesadillę podawaj z salsą pomidorową.
Więcej informacji na temat quesadilla bez mięsa
Quesadilla bez mięsa to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej przygotowywane z różnymi dodatkami, podstawowym produktem, który zawsze musi się znaleźć w daniu jest ser żółty. Wegetariańska quesadilla sprawdzi się także na obiad dla całej rodziny. Przepis na quesadillę bez mięsa jest bardzo łatwy i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania quesadilla potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, ser żółty, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, majonez, oliwki czarne, fasola czerwona z puszki, pomidor, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Jak zrobić quesadillę bez mięsa? Ser zetrzyj na tarce. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Tortille posmaruj majonezem i posyp serem, umieść resztę składników i na wierzch połóż drugi placek. Podgrzej na patelni aż ser się rozpuści. Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Quesadillę podawaj z salsą pomidorową.
Fasola jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Ser żółty jest wspaniałym źródłem wapnia w diecie. Ser produkowany jest z mleka krowiego i jest produktem wysokokalorycznym, dzięki zawartości tłuszczu mlecznego. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na pracę naszych jelit a także pomaga zapobiegać zaparciom.
Podsumowując tortilla z serem i z warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny a także zagryzka podczas spotkania ze znajomymi. Pyszna quesadilla jest dobra do spożywania na ciepło, gdy zawarty w niej ser jest roztopiony. Wegetariańska przekąska jest dobrym źródłem błonnika w diecie.
Alergeny w quesadilla bez mięsa
Lista alergenów dla quesadilla bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze quesadilla bez mięsa
Quesadilla bez mięsa to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić tortillę pszenną na wersję pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.