Quesadilla bez mięsa

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska quesadilla na desce.
Quesadilla bez mięsa
Quesadilla bez mięsa to świetny pomysł na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Quesadilla bez mięsa jest tak samo smaczna jak wersja z jego dodatkiem.
Przygotowanie 10 min
Zapiekanie 10 min
1080 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Tortilla - 8 sztuk (400 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Ser żółty (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Oliwki czarne (150 g)
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Majonez (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na quesadilla bez mięsa krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Tortille posmaruj majonezem i posyp serem.

Umieść składniki na tortilli a na wierzch połóż drugi placek.

Podgrzej na patelni aż ser się rozpuści.

Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

Quesadillę podawaj z salsą pomidorową.

Jak oceniasz przepis na quesadilla bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat quesadilla bez mięsa

Quesadilla bez mięsa to doskonały pomysł na szybką przekąskę. Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej przygotowywane z różnymi dodatkami, podstawowym produktem, który zawsze musi się znaleźć w daniu jest ser żółty. Wegetariańska quesadilla sprawdzi się także na obiad dla całej rodziny. Przepis na quesadillę bez mięsa jest bardzo łatwy i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania quesadilla potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, ser żółty, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, majonez, oliwki czarne, fasola czerwona z puszki, pomidor, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak zrobić quesadillę bez mięsa? Ser zetrzyj na tarce. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Tortille posmaruj majonezem i posyp serem, umieść resztę składników i na wierzch połóż drugi placek. Podgrzej na patelni aż ser się rozpuści. Pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Quesadillę podawaj z salsą pomidorową.

Fasola jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Ser żółty jest wspaniałym źródłem wapnia w diecie. Ser produkowany jest z mleka krowiego i jest produktem wysokokalorycznym, dzięki zawartości tłuszczu mlecznego. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na pracę naszych jelit a także pomaga zapobiegać zaparciom.

Podsumowując tortilla z serem i z warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny a także zagryzka podczas spotkania ze znajomymi. Pyszna quesadilla jest dobra do spożywania na ciepło, gdy zawarty w niej ser jest roztopiony. Wegetariańska przekąska jest dobrym źródłem błonnika w diecie.

Alergeny w quesadilla bez mięsa

Lista alergenów dla quesadilla bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze quesadilla bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Quesadilla bez mięsa to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Możesz zamienić tortillę pszenną na wersję pełnoziarnistą wtedy danie będzie miało niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
254.18
1080.27
Białko (g)
8.63
36.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
18.61
79.10
Węglowodany przyswajalne (g)
15.94
67.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
11.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
16.45
69.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.01
25.53
Tłuszcze nienasycone (g)
10.44
44.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.46
23.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.98
21.16
Cholesterol (mg)
24.55
104.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
52.61
223.61
Witamina B6 (mg)
0.11
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.24
Witamina C (mg)
14.70
62.48
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.46
Witamina E (mg)
1.02
4.33
Retinol (µg (mcg))
31.18
132.52
Tiamina (mg)
0.17
0.71
Ryboflawina (mg)
0.15
0.65
Niacyna (mg)
1.27
5.41
Foliany (µg (mcg))
68.36
290.55
Beta karoten (µg (mcg))
224.86
955.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
416.66
1770.80
Potas (mg)
239.70
1018.74
Wapń (mg)
171.52
728.97
Fosfor (mg)
186.34
791.95
Magnez (mg)
26.59
113.01
Żelazo (mg)
1.89
8.01
Cynk (mg)
1.19
5.07
Miedź (mg)
0.12
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilla bez mięsa 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quesadilla bez mięsa

Koszt składników
71.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
400 g
8 sztuk
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Ser żółty
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Oliwki czarne
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Koszt składników
71.60