Pyzy ziemniaczane z mięsem

Opublikowano: 07.12.2021 r., 17:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy ziemniaczane z cebulą
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym to tradycyjne polskie danie. Podawane z podsmażoną na tłuszczu cebulką lub z dodatkiem skwarków na pewno będą smakować całej rodzinie.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 20 min
110 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Ziemniaki ugotowane (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (250 g)
  • Smalec - 3 łyżki (36 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska, praska do ziemniaków, gaza

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, gdy będą jeszcze ciepłe.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i dokładnie wyciśnij za pomocą gazy, zachowując powstały płyn.

W misce połącz surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną. Z płynu z ziemniaków odlej wodę i dodaj do masy osadzony na dnie osad. Ciasto dokładnie zagnieć.

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.

W drugiej misce połącz mięso mielone z cebulą, łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku.

Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 kulek.

Każdą porcję po kolei rozpłaszcz dłońmi i na środek wyłóż łyżeczkę farszu. Zawiń, tworząc kulkę.

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli.

Do wrzącej wody ostrożnie wrzuć pyzy, zamieszaj łyżką by nie przykleiły się do dna.

Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez 10 minut.

Podawaj polane cebulką podsmażoną na wybranym tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pyz ziemniaczanych z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków z mięsnym farszem to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te pyszne domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do pyz najlepsze.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby ciasto na pyzy wyszło naprawdę pyszne, należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Jeśli chcesz wypróbować ten sprawdzony przepis, to do jego wykonania potrzebujesz ugotowane i surowe ziemniaki, mięso mielone, jajko, cebulę i przyprawy. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij przez gazę nad miską. W misce połącz ziemniaki z jajkiem i skrobią. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. W drugiej misce wymieszaj mięso z przyprawami i pokrojoną cebulką. Ciasto podziel na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku połóż porcję farszu, po czym dokładnie zlep formując kulkę. Tak przygotowane pyzy ziemniaczane z mięsem wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 10 minut od wypłynięcia. Podawaj polane podsmażoną cebulką.

Alergeny w pyzach ziemniaczanych z mięsem

Lista alergenów dla pyz ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz ziemniaczanych z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
138.53
110.83
Białko (g)
4.92
3.93
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
15.18
12.14
Węglowodany przyswajalne (g)
13.55
10.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.53
5.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
2.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
2.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.57
Cholesterol (mg)
28.67
22.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
6.37
5.09
Witamina B6 (mg)
0.30
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.12
Witamina C (mg)
11.84
9.48
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.11
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.37
5.09
Tiamina (mg)
0.20
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.06
Niacyna (mg)
1.68
1.34
Foliany (µg (mcg))
12.86
10.29
Beta karoten (µg (mcg))
2.29
1.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
100.49
80.39
Potas (mg)
358.99
287.19
Wapń (mg)
13.07
10.46
Fosfor (mg)
77.20
61.76
Magnez (mg)
21.05
16.84
Żelazo (mg)
0.64
0.51
Cynk (mg)
0.65
0.52
Miedź (mg)
0.12
0.10
Mangan (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz ziemniaczanych z mięsem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz ziemniaczanych z mięsem

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Smalec
36 g
3 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 36 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
31.00