Pyzy ziemniaczane z mięsem
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Ziemniaki ugotowane (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Smalec - 3 łyżki (36 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, gdy będą jeszcze ciepłe.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i dokładnie wyciśnij za pomocą gazy, zachowując powstały płyn.
W misce połącz surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną. Z płynu z ziemniaków odlej wodę i dodaj do masy osadzony na dnie osad. Ciasto dokładnie zagnieć.
Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
W drugiej misce połącz mięso mielone z cebulą, łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku.
Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 kulek.
Każdą porcję po kolei rozpłaszcz dłońmi i na środek wyłóż łyżeczkę farszu. Zawiń, tworząc kulkę.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli.
Do wrzącej wody ostrożnie wrzuć pyzy, zamieszaj łyżką by nie przykleiły się do dna.
Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez 10 minut.
Podawaj polane cebulką podsmażoną na wybranym tłuszczu.
Więcej informacji na temat pyz ziemniaczanych z mięsem
Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków z mięsnym farszem to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.
Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te pyszne domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do pyz najlepsze.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby ciasto na pyzy wyszło naprawdę pyszne, należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Jeśli chcesz wypróbować ten sprawdzony przepis, to do jego wykonania potrzebujesz ugotowane i surowe ziemniaki, mięso mielone, jajko, cebulę i przyprawy. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij przez gazę nad miską. W misce połącz ziemniaki z jajkiem i skrobią. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. W drugiej misce wymieszaj mięso z przyprawami i pokrojoną cebulką. Ciasto podziel na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku połóż porcję farszu, po czym dokładnie zlep formując kulkę. Tak przygotowane pyzy ziemniaczane z mięsem wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 10 minut od wypłynięcia. Podawaj polane podsmażoną cebulką.
Alergeny w pyzach ziemniaczanych z mięsem
Lista alergenów dla pyz ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pyz ziemniaczanych z mięsem
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.