Pyzy ziemniaczane

Opublikowano: 07.12.2021 r., 17:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy ziemniaczane z cebulką
Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane to pyszne kluski przygotowywane z ziemniaków gotowanych, surowych i skrobi. Tylko tyle wystarczy, by powstało to tradycyjne polskie danie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 15 min
57 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 25 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (500 g)
  • Ziemniaki średnie (1500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska, miska, praska do ziemniaków, gaza

Przepis na pyzy ziemniaczane krok po kroku

Ugotowane ziemniaki dokładnie odsącz z wody i zmiel, gdy będą jeszcze ciepłe.

Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wyciśnij je porcjami z płynu za pomocą gazy lub czystej pieluchy tetrowej nad miską. Nie wylewaj powstałego płynu.

Do dużej miski włóż ugotowane zmielone ziemniaki, surowe ziemniaki i dwie łyżki skrobi ziemniaczanej.

Z miski z płynem po odciśnięciu ziemniaków wylej wodę. Zbierz powstały na dnie biały osad i dodaj do miski z ziemniakami.

Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi. Dopraw solą.

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodając do niej łyżkę soli.

Z ziemniaczanej masy uformuj około 20-25 kulek wielkości orzecha włoskiego.

Gotuj partiami po 6-7 kulek. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Odcedzone przekładaj na talerz.

Podawaj same lub z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Jak oceniasz przepis na pyzy ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat pyz ziemniaczanych

Pyzy ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.

Przepis na pyzy ziemniaczane jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te pyszne domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ziemniaczane, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do pyz najlepsze.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi, jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Do przygotowania pyz potrzebujemy ugotowane ziemniaki zmielone lub przeciśnięte przez praskę, surowe ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach, skrobię wysuszoną oraz skrobię powstałą po odsączeniu surowych ziemniaków. Po połączeniu wszystkich składników należy uformować nieduże kule.

Warto zwrócić również uwagę jak ugotować pyzy by nie były zbyt miękkie. Najlepszym sposobem jest wrzucić je do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie zamieszać łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka. Gdy zaczną wypływać na powierzchnie, powinno się odczekać jeszcze około 3 minut. Wtedy pyzy wychodzą naprawdę dobre.

Pyzy ziemniaczane można podawać z duszonymi mięsami, kapustą zasmażaną, stopioną słoniną, cebulą i skwarkami.

Alergeny w pyzach ziemniaczanych

Lista alergenów dla pyz ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pyzy ziemniaczane

Wartości odżywcze pyz ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
82.25
57.57
Białko (g)
2.05
1.44
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
18.79
13.16
Węglowodany przyswajalne (g)
16.68
11.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.88
12.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
1.18
0.82
Foliany (µg (mcg))
13.86
9.70
Beta karoten (µg (mcg))
1.24
0.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
64.41
45.08
Potas (mg)
419.31
293.51
Wapń (mg)
10.79
7.55
Fosfor (mg)
54.88
38.42
Magnez (mg)
23.17
16.22
Żelazo (mg)
0.69
0.48
Cynk (mg)
0.30
0.21
Miedź (mg)
0.13
0.09
Mangan (mg)
0.15
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz ziemniaczanych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz ziemniaczanych

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
13.00