Pyzy ziemniaczane
- Ziemniaki ugotowane (500 g)
- Ziemniaki średnie (1500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pyzy ziemniaczane krok po kroku
Ugotowane ziemniaki dokładnie odsącz z wody i zmiel, gdy będą jeszcze ciepłe.
Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wyciśnij je porcjami z płynu za pomocą gazy lub czystej pieluchy tetrowej nad miską. Nie wylewaj powstałego płynu.
Do dużej miski włóż ugotowane zmielone ziemniaki, surowe ziemniaki i dwie łyżki skrobi ziemniaczanej.
Z miski z płynem po odciśnięciu ziemniaków wylej wodę. Zbierz powstały na dnie biały osad i dodaj do miski z ziemniakami.
Wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi. Dopraw solą.
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodając do niej łyżkę soli.
Z ziemniaczanej masy uformuj około 20-25 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Gotuj partiami po 6-7 kulek. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Odcedzone przekładaj na talerz.
Podawaj same lub z dodatkiem podsmażonej cebulki.
Więcej informacji na temat pyz ziemniaczanych
Pyzy ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.
Przepis na pyzy ziemniaczane jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te pyszne domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ziemniaczane, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do pyz najlepsze.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi, jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Do przygotowania pyz potrzebujemy ugotowane ziemniaki zmielone lub przeciśnięte przez praskę, surowe ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach, skrobię wysuszoną oraz skrobię powstałą po odsączeniu surowych ziemniaków. Po połączeniu wszystkich składników należy uformować nieduże kule.
Warto zwrócić również uwagę jak ugotować pyzy by nie były zbyt miękkie. Najlepszym sposobem jest wrzucić je do gotującej się, osolonej wody. Delikatnie zamieszać łyżką, by nie przykleiły się do dna garnka. Gdy zaczną wypływać na powierzchnie, powinno się odczekać jeszcze około 3 minut. Wtedy pyzy wychodzą naprawdę dobre.
Pyzy ziemniaczane można podawać z duszonymi mięsami, kapustą zasmażaną, stopioną słoniną, cebulą i skwarkami.
Alergeny w pyzach ziemniaczanych
Lista alergenów dla pyz ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pyzy ziemniaczane
Wartości odżywcze pyz ziemniaczanych
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.