Pyzy ze śliwkami

Opublikowano: 13.08.2021 r., 23:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy śliwkowe na eleganckim talerzu
Pyzy ze śliwkami
Pyzy ze śliwkami to świetny pomysł na lekki, letni obiad dla całej rodziny. Miękkie ciasto, które kryje w sobie pyszne śliwki to danie, które rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 15 min
282 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śliwki (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, duża miska, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków

Przepis na pyzy ze śliwkami krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 2l wody. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj rękami.

Śliwki porządnie umyj i pokrój w dużą kostkę.

Z gotowego ciasta urywaj kawałki ciasta wielkości śliwki i rozpłaszcz je w dłoniach. Na środku umieść śliwkę i oprósz cynamonem. Ciasto po bokach wywiń do góry i uformuj w dłoniach z ciasta kulkę. Tak samo postępuj z resztą ciasta.

W dużym garnku zagotuj 2l wody.

Do wody wkładaj małymi partiami gotowe pyzy. kluski gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na pyzy ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat pyz ze śliwkami

Pyzy ze śliwkami to danie, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw na słodko. W daniu delikatne kluski spotykają się ze słodką śliwką, skąpaną w cynamonowym sosie, tworząc niezwykłe połączenie smakowe. To danie wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i przywołuje na myśl smak babcinych dań. Dlatego warto jest przygotować je samodzielnie w domu i cieszyć się tym wspaniałym smakiem.

Przepis na pyzy ze śliwkami, choć może wydawać się skomplikowany lub pracochłonny, to wcale taki nie jest. Całość przygotowana krok po kroku nie zabiera zbyt dużo czasu. Ciasto robi się tylko z kilku składników, dzięki czemu to dobry pomysł na awaryjny obiad. Wszystkie składniki można z łatwością znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet spiżarni. To doskonały pomysł na danie dla całej rodziny. Jest niezwykle sycące i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzi się również dla dzieci ze względu na wspaniały, owocowy smak. To danie, które można zrobić na obiad, ale również na kolację. Całość wspaniale smakuje prosty z wody, a także podsmażona na maśle w kolejny dzień. To potrawa uniwersalna i przypada do gustu każdemu, kto tylko jej spróbuje.

Z tego przepisu powstają naprawdę pyszne pyzy ze śliwkami. Kluczem jest odpowiednie ciasto, które wykonane jest z ugotowanych ziemniaków, dzięki czemu całość jest bardzo zwarta i dobrze się trzyma. Choć w wielu przepisach dodaje się również mąkę pszenną, to nie jest ona konieczna. Wystarczy skrobia ziemniaczana, która wspaniale łączy się z ziemniakami. Warto jednak pamiętać, że im mniej mąki się dodaje, tym bardziej miękkie kluski wyjdą. Nie należy więc używać zbyt dużo skrobi do podsypywania. Dzięki temu pyzy wyjdą niezwykle smaczne i delikatne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ze śliwkami, które będą wspaniałym pomysłem na pyszny obiad, to ten przepis pomoże ci takie stworzyć. W ich w środku ukrywa się śliwka, która po ugotowaniu staje się miękka i tworzy słodki sos. Całość podana z odrobiną cynamonu jest wspaniałym wyborem. Ten sprawdzony przepis świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż pyzy wychodzą tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w pyzach ze śliwkami

Lista alergenów dla pyz ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie będzie wskazane osobom z insulinoopornością i cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
113.15
282.87
Białko (g)
2.95
7.37
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.55
61.38
Węglowodany przyswajalne (g)
22.21
55.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
5.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.70
1.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
1.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
0.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.36
50.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
13.83
34.58
Witamina B6 (mg)
0.28
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina C (mg)
13.20
33.01
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.27
Witamina E (mg)
0.10
0.25
Retinol (µg (mcg))
8.76
21.89
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Niacyna (mg)
1.18
2.95
Foliany (µg (mcg))
15.26
38.15
Beta karoten (µg (mcg))
57.21
143.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
18.97
47.41
Potas (mg)
415.11
1037.79
Wapń (mg)
20.53
51.32
Fosfor (mg)
69.04
172.61
Magnez (mg)
23.89
59.73
Żelazo (mg)
0.76
1.89
Cynk (mg)
0.33
0.83
Miedź (mg)
0.11
0.27
Mangan (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz ze śliwkami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz ze śliwkami

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śliwki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
18.00