Pyzy z serem
- Ziemniaki ugotowane - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Mąka ziemniaczana - Pół szklanki (100 g)
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Cebula - 4 małe sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pyzy z serem krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieć gładkie ciasto.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do twarogu, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Ciasto podziel na 15 równych kawałków, każdy z nich formuj w rękach na jego środek wyłóż łyżkę farszu twarogowego i zlep, uformuj pyzę w kształcie owalnym.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Gotuj pyzy po 5-7 minut, małymi partiami na dużym gazie.
Więcej informacji na temat pyz z serem
Pyzy z serem to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy mogą mieć nadzienia z mięsa, twarogu lub owoców. Pyzy można przygotować z samych ziemniaków gotowanych lub pomieszać pół na pół ziemniaki gotowane i surowe, mieszane pyzy nazywają się kartaczami, mają szary kolor i mniej gumowe ciasto. Przepis na pyzy z serem jest łatwy lecz pracochłonny, nie musisz mieć dużego doświadczenie lecz trochę czasu. Do przygotowania pyz potrzebujesz następujących składników spożywczych: ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, twaróg tłusty, cebula, olej rzepakowy.
Jak zrobić pyzy z serem? Na początek ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do twarogu, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do pyz nadaje się najlepiej tłusty twaróg, który jest bardziej kremowy i ma bardziej zwartą konsystencję dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku i dzięki niemu wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane z twarogiem to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pyszne pyzy z twarogiem nie są szybkie w przygotowaniu lecz łatwe i naprawdę dobre dlatego warto poświęcić im każdą minutę.
Alergeny w pyzach z serem
Lista alergenów dla pyz z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pyz z serem
Pyzy z serem są dobrą alternatywą dla mięsnych obiadów. Powinniśmy chociaż raz w tygodniu starać się zamieniać mięso na jarską potrawę. Ziemniaczane pyzy mają dużo błonnika oraz zawierają pełnowartościowe białko.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.