Pyzy z mięsem z rosołu
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (210 g)
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula (100 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na pyzy z mięsem z rosołu krok po kroku
Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj.
Cebulkę posiekaj w kostkę i podsmaż na na maśle.
Ugotowane mięso z rosołu przepuść z cebulką oraz tłuszczem przez maszynkę do mielenia. Dodaj ok łyżkę soli i pieprz (dopraw wg gustu). Wymieszaj dłońmi bardzo dokładnie, by przyprawy się dobrze rozeszły.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i zrób puree.Ostudź. Możesz je także przepuścić przez maszynkę, najlepiej po ostudzeniu, zamiast korzystać z tłuczka. Dodaj jajka, mąkę oraz łyżeczkę soli. Wyrób ciasto rękami, by było jednolite.
Zagotuj wodę z olejem i łyżką soli w dużym garnku.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką.
Podziel na 3 części i zrób wałek.
Odcinaj nożem lub odrywaj większe kawałki ciasta, a następnie nadziewaj je mięsem. Dokładnie zagnieć kulę, by farsz nie wydostał się na wierzch. W rękach zrób równe pyzy.
Gotuj pyzy w zagotowanej wodzie około 5 minut po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane pyzy wyławiaj łyżką cedzakową.
Podawaj na ciepło z okrasą.
Więcej informacji na temat pyz z mięsem z rosołu
Pyszne, domowe pyzy z mięsem z rosołu na obiad – poznaj sprawdzony przepis na te pyszne danie. Gorące, podane z okrasą stanowią smaczne, syte jedzenie. Pyzy z mięsem z rosołu to fajny sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostało po gotowaniu rosołu. Przepis na pyzy z mięsem z rosołu zrobiony jest też z ugotowanych ziemniaków. Gdy masz w domu nadmiar ugotowanych ziemniaków jest to dobre, by przygotować coś pysznego. Jak zrobisz pyzy z mięsem z rosołu najlepiej smakują ze skwarkami oraz z cebulką.
Pyzy z mięsem z rosołu to smaczne, polskie danie. Są to tak zwane pyszne, okrągłe kluski ziemniaczane, które mają mięsny farsz. Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? Sprawdzony przepis na tę pyszną potrawę potrzebuje sporej ilości pracy i czasu. Do zrobienia przepisu na pyzy z mięsem z rosołu konieczne jest posiadanie stolnicy i maszynki do mielenia. Ponadto ważny jest duży garnek, w którym można ugotować pyzy. Gotowe pyzy najwygodniej jest wyławiać z wody łyżką cedzakową.
Smaczne pyzy z mięsem z rosołu świetnie pasują na obiad. To lubiana potrawa przez Polaków, ponieważ są naprawdę fantastyczne. Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? By zrobić dobre pyzy przygotuj sobie ziemniaki, mąkę, mięso z rosołu, cebulę, masło, olej oraz sól i pieprz. Przepis na pyzy z mięsem z rosołu zrobić można tylko z mięsa drobiowego (najlepiej z ud kurczaka), ale warto jest pomieszać rodzaje mięsa z takim, które ma więcej tłuszczu, na przykład z mięsem wołowym. Wtedy będzie bardziej soczyste. Ziemniaki ugotuj, a w międzyczasie podsmaż pokrojoną cebulę na maśle. Mięso zmiel w maszynce i wymieszaj je z cebulą, tłuszczem oraz przyprawami. Dokładnie zagnieć dłońmi. Gdy ziemniaki będą już ugotowane rozgnieć je na puree, a następnie dodaj mąkę, sól i jajka. Dobrze zagnieć. Gdy zauważysz, że ciasto nie nadaje się do formowania dodaj więcej mąki (ale uważaj, by nie przesadzić). Wstaw wodę do gotowania. Jak ciasto będzie zwarte wyłóż je na stolnicę, podziel na 3 części i następnie utwórz wałek. Kawałek ciasta nadziewaj farszem, nie trzeba dawać go dużo. Farsz dobrze otocz ciastem tak, by nie wydobył się podczas gotowania na zewnątrz. Dłońmi zrób gładkie kule. Ważne jest to, by pyzy gotować po maksymalnie kilkanaście sztuk na raz, koniecznie mieszając co jakiś czas. Pyzy są ugotowane w momencie, gdy minie około 5 minut odkąd wypłynęły na wierzch.
Do obiadu złożonego z domowych pyz z farszem mięsnym dodawaj koniecznie skwarki bądź podsmażony, pokrojony drobno boczek. Taka kompozycja jest sprawdzonym przepisem, który z pewnością będzie smaczną propozycją na domowy obiad.
Alergeny w pyzach z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla pyz z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze pyz z mięsem z rosołu
Przepis jest bogaty w węglowodany i białko, jest też źródłem tłuszczu. Zawiera wysoki indeks glikemiczny a także wysoką wartość energetyczną. Nie zawiera dużej ilości błonnika.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.