Pyzy z mięsem z rosołu

Opublikowano: 20.11.2021 r., 12:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smakowite pyzy z mięsnym farszem
Pyzy z mięsem z rosołu
Pyszne, domowe pyzy z mięsem z rosołu na obiad – poznaj sprawdzony przepis na te pyszne danie. Gorące, podane z okrasą stanowią smaczne, syte jedzenie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
465 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (210 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, stolnica, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mięsa, patelnia

Przepis na pyzy z mięsem z rosołu krok po kroku

Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj.

Cebulkę posiekaj w kostkę i podsmaż na na maśle.

Ugotowane mięso z rosołu przepuść z cebulką oraz tłuszczem przez maszynkę do mielenia. Dodaj ok łyżkę soli i pieprz (dopraw wg gustu). Wymieszaj dłońmi bardzo dokładnie, by przyprawy się dobrze rozeszły.

Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i zrób puree.Ostudź. Możesz je także przepuścić przez maszynkę, najlepiej po ostudzeniu, zamiast korzystać z tłuczka. Dodaj jajka, mąkę oraz łyżeczkę soli. Wyrób ciasto rękami, by było jednolite.

Zagotuj wodę z olejem i łyżką soli w dużym garnku.

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką.

Podziel na 3 części i zrób wałek.

Odcinaj nożem lub odrywaj większe kawałki ciasta, a następnie nadziewaj je mięsem. Dokładnie zagnieć kulę, by farsz nie wydostał się na wierzch. W rękach zrób równe pyzy.

Gotuj pyzy w zagotowanej wodzie około 5 minut po tym jak wypłyną na powierzchnię.

Ugotowane pyzy wyławiaj łyżką cedzakową.

Podawaj na ciepło z okrasą.

Jak oceniasz przepis na pyzy z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat pyz z mięsem z rosołu

Pyszne, domowe pyzy z mięsem z rosołu na obiad – poznaj sprawdzony przepis na te pyszne danie. Gorące, podane z okrasą stanowią smaczne, syte jedzenie. Pyzy z mięsem z rosołu to fajny sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostało po gotowaniu rosołu. Przepis na pyzy z mięsem z rosołu zrobiony jest też z ugotowanych ziemniaków. Gdy masz w domu nadmiar ugotowanych ziemniaków jest to dobre, by przygotować coś pysznego. Jak zrobisz pyzy z mięsem z rosołu najlepiej smakują ze skwarkami oraz z cebulką.

Pyzy z mięsem z rosołu to smaczne, polskie danie. Są to tak zwane pyszne, okrągłe kluski ziemniaczane, które mają mięsny farsz. Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? Sprawdzony przepis na tę pyszną potrawę potrzebuje sporej ilości pracy i czasu. Do zrobienia przepisu na pyzy z mięsem z rosołu konieczne jest posiadanie stolnicy i maszynki do mielenia. Ponadto ważny jest duży garnek, w którym można ugotować pyzy. Gotowe pyzy najwygodniej jest wyławiać z wody łyżką cedzakową.

Smaczne pyzy z mięsem z rosołu świetnie pasują na obiad. To lubiana potrawa przez Polaków, ponieważ są naprawdę fantastyczne. Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? By zrobić dobre pyzy przygotuj sobie ziemniaki, mąkę, mięso z rosołu, cebulę, masło, olej oraz sól i pieprz. Przepis na pyzy z mięsem z rosołu zrobić można tylko z mięsa drobiowego (najlepiej z ud kurczaka), ale warto jest pomieszać rodzaje mięsa z takim, które ma więcej tłuszczu, na przykład z mięsem wołowym. Wtedy będzie bardziej soczyste. Ziemniaki ugotuj, a w międzyczasie podsmaż pokrojoną cebulę na maśle. Mięso zmiel w maszynce i wymieszaj je z cebulą, tłuszczem oraz przyprawami. Dokładnie zagnieć dłońmi. Gdy ziemniaki będą już ugotowane rozgnieć je na puree, a następnie dodaj mąkę, sól i jajka. Dobrze zagnieć. Gdy zauważysz, że ciasto nie nadaje się do formowania dodaj więcej mąki (ale uważaj, by nie przesadzić). Wstaw wodę do gotowania. Jak ciasto będzie zwarte wyłóż je na stolnicę, podziel na 3 części i następnie utwórz wałek. Kawałek ciasta nadziewaj farszem, nie trzeba dawać go dużo. Farsz dobrze otocz ciastem tak, by nie wydobył się podczas gotowania na zewnątrz. Dłońmi zrób gładkie kule. Ważne jest to, by pyzy gotować po maksymalnie kilkanaście sztuk na raz, koniecznie mieszając co jakiś czas. Pyzy są ugotowane w momencie, gdy minie około 5 minut odkąd wypłynęły na wierzch.

Do obiadu złożonego z domowych pyz z farszem mięsnym dodawaj koniecznie skwarki bądź podsmażony, pokrojony drobno boczek. Taka kompozycja jest sprawdzonym przepisem, który z pewnością będzie smaczną propozycją na domowy obiad.

Alergeny w pyzach z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla pyz z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pyz z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bogaty w węglowodany i białko, jest też źródłem tłuszczu. Zawiera wysoki indeks glikemiczny a także wysoką wartość energetyczną. Nie zawiera dużej ilości błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
141.10
465.62
Białko (g)
8.20
27.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
17.16
56.62
Węglowodany przyswajalne (g)
16.01
52.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
4.37
14.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
6.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
7.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
5.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.44
159.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
24.26
80.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.38
34.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.02
79.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.66
8.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.68
91.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.50
11.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
35.89
118.45
Potas (mg)
304.87
1006.08
Wapń (mg)
15.01
49.53
Fosfor (mg)
100.41
331.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.52
74.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
4.32
Cynk (mg)
0.79
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z mięsem z rosołu 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz z mięsem z rosołu

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Udko kurczaka bez skóry
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
42.00