Pyzy z mięsem mielonym

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem mielonym
Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane z gotowanych ziemniaków. Pyzy świetnie smakują gotowane lub odsmażone kolejnego dnia.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
576 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 15 dużych sztuk (2000 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na pyzy z mięsem mielonym krok po kroku

Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto.

Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, Dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i usmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do farszu i podduś 4-5 minut.

Farsz wystudź i przełóż do malaksera. Rozdrobnij, aż powstanie gładka zwarta masa.

Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.

Gotowe kluski wyciągnij z garnka łyżką cedzakową i podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na pyzy z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat pyz z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy z gotowanych ziemniaków mogą mieć nadzienia z mięsa, twarogu lub owoców. Przepis na pyzy z mięsem mielonym jest łatwy lecz pracochłonny, nie musisz mieć dużego doświadczenia aby je przygotować. Do zrobienia pyz z mięsem potrzebujesz następujących składników spożywczych: ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mięso mielone wieprzowe, marchew, cebula, sól, pieprz ziołowy i papryka słodka oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić pyzy z mięsem mielonym? Na początek ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, Dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i usmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do farszu i podduś 4-5 minut. Farsz wystudź i przełóż do malaksera, rozdrobnij aż powstanie gładka zwarta masa. Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.

Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.

Podsumowując dobre pyzy ziemniaczane to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz możesz przygotować także z mięsa drobiowego. Pomysł na najlepsze pyzy z mięsem mielonym doskonale sprawdzi się na dwu dniowy obiad, wystarczy je odsmażyć na rozgrzanym oleju kolejnego dnia.

Alergeny w pyzach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla pyz z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pyz z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne ziemniaczane danie. Ma ono sporą ilość błonnika pokarmowego, jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pyzy nie są najlepszym pomysłem dla osób chorych na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
140.68
576.78
Białko (g)
6.01
24.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
17.07
69.98
Węglowodany przyswajalne (g)
15.32
62.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
7.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
5.44
22.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
10.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
11.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
9.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.30
Cholesterol (mg)
31.27
128.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
65.39
268.11
Witamina B6 (mg)
0.31
1.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.81
Witamina C (mg)
7.81
32.02
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.32
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.66
27.30
Tiamina (mg)
0.25
1.03
Ryboflawina (mg)
0.09
0.39
Niacyna (mg)
2.03
8.31
Foliany (µg (mcg))
13.00
53.31
Beta karoten (µg (mcg))
585.46
2400.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
140.36
575.47
Potas (mg)
360.32
1477.32
Wapń (mg)
17.38
71.27
Fosfor (mg)
87.00
356.71
Magnez (mg)
21.82
89.48
Żelazo (mg)
0.56
2.30
Cynk (mg)
0.78
3.20
Miedź (mg)
0.13
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z mięsem mielonym 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz z mięsem mielonym

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
2000 g
15 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka ziemniaczana
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
48.50