Pyzy
- Ziemniaki ugotowane (400 g)
- Ziemniaki średnie (800 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (40 g)
Przepis na pyzy krok po kroku
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
Wstaw wodę do gotowania pyz.
Odciśnij surowe ziemniaki i wymieszaj je z mąką, ugotowanymi ziemniakami oraz łyżeczką soli i pieprzu.
Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) i wkładamy do wrzącej wody.
Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia pyz.
Podawaj z podsmażoną cebulką lub cebulką z boczkiem.
Więcej informacji na temat pyz
Pyzy to tradycyjne polskie danie, które często jadłam w domu rodzinnym. Składają się z surowych ziemniaków, gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej — opcjonalnie można dodać jajko. Już po składnikach widać, że jest to prosty przepis.
Ciasto na pyzy ziemniaczane możesz przygotować z ziemniaków, które zostały Ci z poprzedniego dnia. Dzięki temu skrócisz czas przygotowania i nie zmarnujesz ziemniaków, które Ci zostały. Jeżeli wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki, to zrobisz ten prosty przepis w zaledwie kilkanaście minut.
Jak się robi pyzy ziemniaczane?
Zaczynamy od obrania i ugotowania części ziemniaków. Po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i zostawiamy do wystudzenia. Resztę surowych ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze/blenderze kielichowym. Starte ziemniaki odciskamy, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Wodę na kluski ziemniaczane wstawiamy, zanim przygotujemy ciasto na pyzy. Potem w dużej misce mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i pieprzem oraz solą. Z masy ziemniaczanej formujemy nieduże kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i wrzucamy do lekko gotującej się, osolonej wody. Kluski wrzucamy partiami, aby nie schłodziły za bardzo wody. Po wrzuceniu zwiększamy moc kuchenki, do momentu zagotowania. Potem zmniejszamy moc, aby kluski nie rozpadły się pod wpływem wrzenia wody. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy, aby pyzy nie przywarły do dna. Gotowanie pyz zajmuje kilka minut. Najczęściej liczy czas od wypłynięcia pyz. Wtedy gotuje się je na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Ugotowane pyzy wyciągamy łyżką cedzakową. Jak widzisz, przepis na pyzy ziemniaczane jest bardzo prosty i z pewnością poradzisz sobie z jego wykonaniem.
Domowe pyzy najczęściej podaje się z podsmażoną cebulką i boczkiem, ale możesz dodać do nich jakiś warzywny sos, dzięki temu pyzy będą zdrowsze. Te kluski są nie tylko bezglutenowe, ale też wegańskie. Dobre pyzy są świetnym zamiennikiem zwykłych ziemniaków do obiadu. Podane w sosie są po prostu pyszne.
Alergeny w pyzach
Lista alergenów dla pyz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pyzy
Wartości odżywcze pyz
Pyzy są daniem bezglutenowym i wegańskim. Podawaj je z warzywami i źródłem białka (mięsem, twarogiem, nasionami roślin strączkowych itp.).
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.